Ympäristöystävällisten keksintöjen nopeutettu patentointi PK-yritysten näkökulmasta

Saija Partanen, Taina Pihlajarinne, Jukka Mähönen, Jouko Nuottila, Rosa Ballardini

Tutkimustuotokset: Kirjoitus lehdessä tai erikoisnumeron toimittaminenArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

Tässä artikkelissa tarkastellaan nopeutetun patentointikäsittelyn eli niin kutsutun fast track -järjestelmän potentiaalia kannustaa ympäristöystävällisten teknologioiden kehittämiseen ja leviämiseen. Fast track -järjestelmä on yksi harvoista käytössä olevista IPR-liitännäisistä keinoista edistää ympäristöystävällisten teknologioiden innovointia, ja useat kansalliset patenttivirastot ympäri maailmaa ovat ottaneet käyttöön erilaisia sovelluksia järjestelmästä.

Artikkelissa analysoidaan fast track -järjestelmän erilaisia kansallisia sovelluksia ja järjestelmän hyötyjä ja haittoja etenkin pienten ja keskisuurten (pk-) yritysten kannalta, sillä niillä on mainittava potentiaali kestäviin innovaatioihin. Tähän analyysiin perustuen artikkelissa arvioidaan mahdollisuuksia kehittää järjestelmää tehokkaammaksi ympäristöystävällisen teknologian innovoinnissa ja käyttöönotossa.

Artikkelissa todetaan, että fast track -järjestelmä itsessään on tarkoituksenmukainen työkalu nopeuttaa ympäristöystävällisten teknologioiden kehittämistä ja leviämistä. Menettelyn houkuttelevuutta ja siten yhteiskunnallisia hyötyjä voitaisiin kuitenkin lisätä parantamalla järjestelmää. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi eri fast track -järjestelmien kansallisten vaatimusten yhtenäistämistä, kevyitä menettelyllisiä edellytyksiä tai nimenomaisesti ympäristöystävällisiin teknologioihin suunnattuja aineellisia edellytyksiä. Lisäksi velvoittavia elementtejä voitaisiin sisällyttää vahvoja lisäkannustimia vastaan tai patentointikustannuksia alentaa sekä sisällyttää järjestelmään ohjausta ja neuvontaa. Kaikesta huolimatta fast track -järjestelmä on kuitenkin vain yksi keino muiden joukossa sisällyttää kestävyysnäkökulmia immateriaalioikeuteen.
Julkaisun otsikon käännösAccelerated patenting of environmentally friendly inventions from the perspective of SMEs
Alkuperäiskielisuomi
Sivut250-274
JulkaisuLakimies
Vuosikerta121
Numero2
TilaJulkaistu - 14 huhtik. 2023
OKM-julkaisutyyppiA1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli

Hakusanat

  • patentti
  • nopeutettu menettely
  • keksinnöt
  • kestävyys
  • kannustimet
  • pienet ja keskisuuret yritykset

Tieteenala

  • Liiketaloustiede
  • Oikeustiede

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin 'Ympäristöystävällisten keksintöjen nopeutettu patentointi PK-yritysten näkökulmasta'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.

Viite tähän julkaisuun