Yhdyskuntainfrastruktuurin asiakaslähtöisen käytön vastuullinen suunnittelu matkailukohteissa

Teemu Loikkanen, Markku Vieru, Pasi Satokangas

Tutkimustuotokset: Kirjoitus kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaLukuTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

Matkailun voimakas kasvu etenkin Suomen Lapissa on synnyttänyt kunnissa paljon taloudellista aktiivisuutta, mutta myös haasteita. Eräs niistä on vähälle tutkimukselle jäänyt yhdyskuntainfrastruktuurin asema ja kuormittuminen kasvavan matkailun alueilla.

Infrastruktuurin käsite on herättänyt viime vuosina paljon keskustelua yhteiskuntatieteellisessä tutkimuksessa. Infrastruktuurien tarkastelu käytäntöinä valottaa niiden näkyvyyttä ja roolia myös matkailussa, joka kuormittaa infrastruktuuria. Samalla lisääntyy tietoisuus ympäristön tilasta ja kantokyvystä etenkin energian hinnan kallistuessa.

Yhdyskuntainfrastruktuurin kuormitusta voidaan arvioida erilaisin mittarein. Koska Suomessa yhdyskuntainfrastruktuurin rakentaminen ja ylläpito on kunnan vastuulla, julkinen johtaminen vaikuttaa keskeisesti niihin arvoihin, joiden pohjalta esimerkiksi jäte-, vesi- ja energiahuolto suunnitellaan.

Infrastruktuuripalveluiden suunnitteluun voidaan soveltaa asiakkuuksien johtamista. Yhdyskuntainfrastruktuurit nähdään tällöin palveluina, joilla on mahdollista luoda asiakasarvoa. Asiakkaat tekevät valintoja, jotka vaikuttavat niin infrastruktuurien kuormittumiseen ja ympäristövaikutuksiin kuin asiakaskokemukseenkin.

Tulevaisuutta voi pohtia muun muassa esineiden internetiin kytkeytyvien ja resursseja säästävien sovellutusten näkökulmasta.
Alkuperäiskielisuomi
OtsikkoMatkailunkestävä Suomi?
AlaotsikkoVastuullinen suunnittelu kulttuuri- ja luontoympäristöissä
ToimittajatSoile Veijola
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaSuomalaisen kirjallisuuden seura
Luku10
Sivut417-448
Sivumäärä32
ISBN (elektroninen)978-951-858-641-1, 978-951-858-642-8
ISBN (painettu)978-951-858-640-4
DOI - pysyväislinkit
TilaJulkaistu - 27 syysk. 2023
OKM-julkaisutyyppiA3 Vertaisarvioitu artikkeli kokoomateoksessa

Julkaisusarja

SarjaTietolipas
Numero283
ISSN0562-6129

Tieteenala

  • Matkailututkimus

Viite tähän julkaisuun