Viewmaster - Katseenvangitsijat: Päin seiniä - Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan henkilökunnan näyttely

Tutkimustuotokset: Taiteellinen ja muu ei-tekstimuotoinen muotoTaideteosTaiteellisen produktion tai yhteisnäyttelyn itsenäinen osavertaisarvioitu

Abstrakti

Viewmaster - Katseenvangitsijat, 2018, valokuvasarja
Neljän valokuvan sarja, Digitaaliset vedokset, 4 x 35,5 cm x 28 cm, pohjustettu kovalevylle

Viewmaster -muotokuvasarja sai alkunsa arkipäiväisestä huomiosta siitä, miten kännykkä vie ihmisten huomion, hallitsee katsetta. Kun vastaan tulee koululaisia, jotka pyöräilevät kouluun tuijottaen puhelimen ruutua tai aikuisia, joiden katse on kiinni kännykässä ulkoiluttaessa koiraa tai työntäessä lastenvaunuja. Tilanteissa, joissa yleensä katse kohdistuisi ympäristöön ja liikenteeseen, sen viekin houkuttelevampi digitaalinen sisältö.

Sarjan muotokuvien ottamisprosessi on alkanut jokaisen kuvattavan kohdalla keskustelusta miten, missä ja miksi älypuhelinta ja/tai tablettia käyttää ja millaisia palveluja hyödyntää tai sisältöjä tuottaa. Silmiä peittävät henkilön yleisimmin käyttämien mobiilisovellusten kuvakkeet ja siten katseen varastavat kännykän sisällöt kuvastuvat kuvatun kasvoista. Kontrastina laitteille ja tekniikalle on sovellusten ikonit piirretty käsin tarra-arkille ja kuvaustilanteessa ne konkreettisesti peittävät silmät. Katoavatko ihmisen läsnäolo ja persoona sosiaalisen median julkaisuihin ja mobiiliin viihteeseen?
Alkuperäiskielisuomi
Kokoneljän valokuvan sarja
TilaJulkaistu - 19 syysk. 2018
OKM-julkaisutyyppiF2 Julkinen taiteellisen tuotoksen osa
TapahtumaPäin seiniä - – Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan
henkilökunnan taiteellista toimintaa
- Galleria Valo, Arcticum, Rovaniemi, Suomi
Kesto: 20 syysk. 201828 lokak. 2018

Tieteenala

  • Kuvataide ja muotoilu
  • Mediakasvatus

Viite tähän julkaisuun