Valikoima vessaviisautta Valsalta

Seija Ulkuniemi (Taiteilija)

Tutkimustuotokset: Taiteellinen ja muu ei-tekstimuotoinen muotoNäyttelyItsenäinen taiteellinen teos tai yksityisnäyttely

Abstrakti


Rovaniemellä Valtakatu 19:ssa sijainnut Onni J. Ermalan suunnittelema kulttuuritalo Valistustalo eli ”Valsa” purettiin kesällä vuonna 2016. Sen hautausmaalle on rakennettu asuinkerrostalo.

Seija Ulkuniemi on suunnitellut Valsan muistoa kunnioittavan projektin. Ulkuniemi keräsi vuosina 2012-14 Valsan – silloisen Tivolin – naistenvessoista lukuisia valistavia seinäkirjoituksia. Hän sommitteli ja piirsi nämä tekstit ristipistokirjaimin huoneentauluiksi pääosin sukuperintönä saamilleen kankaille.

Projekti on ollut vuosina 2017-18 esillä neljässä eri osassa sitä mukaa, kun vapaaehtoisten osallistujien toteuttamat kirjailut ovat valmistuneet. Ensimmäinen osa oli esillä Galleria Napassa vuoden 2017 lopulla ja kesällä 2018 Sampo-keskuksen galleriassa, mistä se ostettiin Wihurin säätiön kokoelmiin.

Esillä olevien teosten ristipistokirjailu on vaatinut paljon aikaa. Teoslistasta löytyvät kirjojien nimet.

Näyttelyvieras voi myös hiljentyä hetkeksi Valsan muistolle ja pysähtyä kirjomaan esillä olevan kankaan tekstiä (”Säilyttäkää kulttuuriperintöä – pelastakaa Valsa! Todellakin!”) esimerkiksi vain yhden kirjaimen. Käytä 2-3 säikeen paksuista lankaa. Voit pyytää kahvilan työntekijältä lisää lankaa. Kirjoitathan nimesi osallistujalistaan kirjomasi kirjaimen kohdalle. – Myös palautteesi kirjaseen olisi tervetullutta!

Näyttelyn teokset ovat myytävänä. Teoksista voi tehdä tarjouksen (puh. 040 4844143). Tekijä lahjoittaa puolet tuotosta Naisten pankin toimintaan.


Julkaisun otsikon käännösSELECTION OF WC-WISDOM FROM VALSA
Alkuperäiskielisuomi
JulkaisupaikkaSärestöniemi-museon kahvilagalleria, Kittilä
JulkaisijaSärestöniemi-museon kahvilagalleria
TilaJulkaistu - 2 huhtik. 2019
OKM-julkaisutyyppiF1 Julkinen itsenäinen taiteellinen tuotos tai yksityisnäyttely
TapahtumaTilaan installoitu valikoima Valsan vessaviisaus-teoksia - Särestöniemen museon kahvilagalleria, Kittilä, Suomi
Kesto: 2 huhtik. 201927 huhtik. 2019
https://www.sarestoniemimuseo.com/kahvion-kuukauden-taiteilija

Hakusanat

  • Valsa
  • vessa
  • viisaus

Tieteenala

  • Yleinen kasvatustiede
  • Sosiaaliantropologia

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin 'Valikoima vessaviisautta Valsalta'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.

Viite tähän julkaisuun