Vaelluskala: Lankataulu

Maria Huhmarniemi (Taiteilija)

Tutkimustuotokset: Taiteellinen ja muu ei-tekstimuotoinen muotoNäyttelyTaiteellisen produktion tai yhteisnäyttelyn itsenäinen osavertaisarvioitu

Abstrakti

Vaelluskaloilla tarkoitetaan lajeja, jotka syntyvät virtavesissä, viettävät kasvuvaiheen meressä tai järvessä ja palaavat takaisin synnyinalueelleen lisääntymään. Lohi, taimen ja muutkin vaelluskalamme tarvitsevat koski- ja virtapaikkoja lisääntymiseen ja osa myös poikasvaiheen kasvuun. Lisäksi vaelluskalojen luontainen elinkierto edellyttää kulkumahdollisuutta jokien poikasalueiden ja järven tai meren syönnösalueiden välillä.

Vaelluskaloistamme järvilohi ja meritaimen ovat äärimmäisen uhanalaisia, perämeren lohi, vaellussiika, ankerias ja taimenen sisävesikannat napapiirin eteläpuolella luokitellaan erittäin uhanalaisiksi.

Vesivoimapadot ehkäisevät vaelluskalojen nousun virtavesiin. Kalastajat ja luonnonsuojelijat vaativat heikosti tuottavien patojen purkua sekä kalateiden rakentamista.

Kansalaistottelemattomuus on rauhanomaisen poliittisen protestin muoto, jossa kieltäydytään noudattamasta lakia tai aktiivisesti rikotaan sitä tavoitteena korjata koettu epäoikeudenmukaisuus. Pohjois-Suomen taidemaailmassa on käynnissä liike, jolla osoitetaan tuki vaelluskalojen elinolojen puollustamiseen liittyvään kansalaistottelemattomuuteen. Tämä teos on osa taiteilijoiden ympäristötietoista liikettä.
Julkaisun otsikon käännösMigratory fish: String art
Alkuperäiskielisuomi
JulkaisupaikkaGalleria Kellokas, Kolari
JulkaisijaLapin taiteilijaseura
Koko60cm X 40 cm
TilaJulkaistu - huhtik. 2021
OKM-julkaisutyyppiF2 Julkinen taiteellisen tuotoksen osa
TapahtumaLuontotunteita - Galleria Kellokas, Äkäslompolo, Suomi
Kesto: 11 huhtik. 202126 toukok. 2021
https://www.lapintaiteilijaseura.fi/events/luontotunteita/

Tieteenala

  • Kuvataide ja muotoilu

Viite tähän julkaisuun