Ruusukeverkko: Kolmen peittokirjontaa

Maria Huhmarniemi (Taiteilija)

Tutkimustuotokset: Taiteellinen ja muu ei-tekstimuotoinen muotoTaideteosTaiteellisen produktion tai yhteisnäyttelyn itsenäinen osavertaisarvioitu

Abstrakti

Elämänlanka, 2023
Elämänlanka-kirjonnan aiheena on ruusukeverkko, joka esiintyy kuva-aiheena monissa kulttuureissa eri puolilla maailmaa, myös suomalaisissa perinnekäsitöissä. Nykyään se tunnetaan elämänkukka-symbolina. Kuvion avulla nostan esiin, miten kulttuuriset vaikutteet eivät kumarra kansallisvaltioiden rajoja. Kirjonnalla haluan juhlistaa transkulttuurisuutta, jossa ihmiset voivat olla ylpeitä monikulttuurisista taustoistaan. Teoksessa elämänlanka on tumma ja välillä häipyvä, mutta silti yhtenäisenä pysyvä.

Spektrillä, 2023
Myös Spektrillä-kirjonta kuuluu Ruusukeverkko-teossarjaan, jossa tavoittelen perinteisen ja symmetrisen kuvion kauneutta. Ruusukeverkko on yksi yleisimmistä koristekuvioista perinteisissä suomalaisissa rukinlavoissa. Kun rukit yleensä ostettiin, rukinlavat tehtiin itse kihlajaislahjaksi ja niihen kaiverrettiin symbolisia rakkaudentunnustuksia. Nykyään kuvio tunnetaan elämänkukkana, jonka tulkitaan symboloivan luomista ja kaikkien elävien olentojen yhteyttä toisiinsa.

Maalaismainen rakkaus, 2023
Maalaismainen rakkaus -kirjonta on ruskeita sävyinen. Teoksen nimi viittaa käsityönä tehtyyn lahjaan, joka on annettu rakkauden eleenä.
Julkaisun otsikon käännösFlower of Fife: Series of three blanket embroideries
Alkuperäiskielisuomi
JulkaisijaSuomen käsityön museo
TilaJulkaistu - 2024
OKM-julkaisutyyppiF2 Julkinen taiteellisen tuotoksen osa
TapahtumaKirjotut kannat / Embroidered Stances - Suomen käsityön museo, Jyväskylä, Suomi
Kesto: 13 tammik. 202417 huhtik. 2024
https://www.craftmuseum.fi/nayttelyt-ja-tapahtumat/vaihtuvat-nayttelyt/paanayttelyt/kirjotut-kannat

Hakusanat

  • kirjonta
  • Käsityö
  • Nykytaide

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin 'Ruusukeverkko: Kolmen peittokirjontaa'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.

Viite tähän julkaisuun