Reidarin jäljillä

Tanja Mäkitalo (Taiteilija), Maria Huhmarniemi (Taiteilija)

Tutkimustuotokset: Taiteellinen ja muu ei-tekstimuotoinen muotoNäyttelyItsenäinen taiteellinen teos tai yksityisnäyttelyvertaisarvioitu

Abstrakti

Tanja Mäkitalon ja Maria Huhmarniemen yhteisnäyttely esittelee syksyistä lappilaista luontoa ja ihmisten monenlaisia luontosuhteita.

Näyttelyn lähtökohtana on lokakuussa 2020 Kaukosessa Särestöniemi-museon historiallisessa ympäristössä toteutettu työpajapilotti, jonka avulla tutkittiin luonnosta ja taiteesta saatavaa hyvinvointia sekä museon mahdollisuuksia tämän hyvinvoinnin tukemisessa. Työpajan osallistujina oli joukko Lapin yliopiston opiskelijoita Suomesta ja maailmalta. Työpajan aikana he pääsivät rentoutumaan taiteen tekemisen ja luonnossa olemisen parissa.

Näyttelyn valokuvat on otettu työpajan lopulla yhteistyössä kuvissa esiintyvien osallistujien kanssa. Valokuvissa on läsnä kuvattavien oma suhde luontoon, mikä näkyy kuvausympäristön valintana, siinä miten luonnon ympäristöön on asetuttu sekä vangitussa tunnelmassa. Luontosuhde on hyvin henkilökohtainen asia ja kuvissa sitä on käsitelty monin eri tavoin.

Työpaja ja sen lopputuloksena syntynyt näyttely ovat osa TaPaMa-hanketta, jonka avulla kehitetään taideperustaisia palveluita matkailun käyttöön. Lisäksi työpajan aikana tapahtunut toiminta on muodostanut aineiston Tanja Mäkitalon kuvataidekasvatuksen pro gradu -tutkielmaan, joka käsittelee luonnosta ja taiteesta saatavaa hyvinvointia, ja nyt nähtävä näyttely on tutkielman taiteellinen lopputulos.

Tanja Mäkitalo on lähtöisin Kittilästä Sirkan kylästä ja nostaa taiteen teemoja pohjoisesta luonnosta ja kulttuurista. Maria Huhmarniemi on kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtori, joka kehittää taiteen ja matkailun uusia yhteistyömuotoja.
Alkuperäiskielisuomi
JulkaisijaTaiteiden tiedekunta
TilaJulkaistu - helmikuuta 2021
OKM-julkaisutyyppiF1 Julkinen itsenäinen taiteellinen tuotos tai yksityisnäyttely

Tieteenala

  • Kuvataide ja muotoilu

Viite tähän julkaisuun