Reddish Orange - Ruskie

Heidi Pietarinen (Taiteilija)

Tutkimustuotokset: Taiteellinen ja muu ei-tekstimuotoinen muotoNäyttelyTaiteellisen produktion tai yhteisnäyttelyn itsenäinen osavertaisarvioitu

Abstrakti

Pohjois­Norjassa, Pykeijan satamassa, kui valle maalle nostettujen kalastusv eneiden kauniisti ruostuneet pohjat ovat inspiroineet Heidi Pietar ista kokeilemaan ruostevärjäystä. Kokeilu tuotti kankaisiin ennalta­ arvaa mattomia ruskean, puna ruskean, okran ja oranssin värejä sekä nosti esiin yksityiskohtia ja sävyjä.
Tulokset innoittivat Pietarista sovelta maan ruoste­värjäystä ja jacquard ­kudonta tekniikkaa aiheisiin, jotka olivat peräisin hänen isovanhempiensa talon tekstii leistä Sortavalan maal ais kunnassa. Näistä tulkinnoista syntyi sarja kudottuja, painet tuja ja ruostevärjättyjä kankaita, Reddish Orange - Ruskie. Punaruskea yhdistää teokset toisiinsa.

TaT Heidi Pietarinen toimii tekstiili alan professorina Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Hänen erityisalanaan ovat jacquard­kudotut tekstiilit.

Hän on toiminut aktiivisesti kansainvälisissä verkostoissa ja yhteisöissä ja ollut rakentamassa vuoropuhelua kulttuurien ja taitei lijoiden välillä. Yhteistyön tuloksena on syntynyt useita näyttelyitä ja työpajoja, joissa yhteisesti tuotetut tekstiilit ilmentävät samalla kulttuurien välistä keskinäistä vuoro vaikutusta.

Myös Pietarisen tämänhetkiset tutkimusartikkelit sekä kansainväliset työpa­jat sivuavat taiteilijoiden ja kulttuurien välityksellä tapahtuvaa vuoropuhelua. Työpajoissa on käy tetty eri tyisesti tarinallistamisen ja muotoilun menetelmiä.
Alkuperäiskielisuomi
JulkaisijaLapin yliopisto taiteiden tiedekunta
TilaJulkaistu - 6 elok. 2020
OKM-julkaisutyyppiF2 Julkinen taiteellisen tuotoksen osa

Hakusanat

  • tekstiiliala, tekstiilitaide, jacquard-kudonta, muotoilun tutkimus

Tieteenala

  • Kuvataide ja muotoilu

Viite tähän julkaisuun