Projekteja vuodessa
Abstrakti
Vuosina 1920–1944 Suomeen kuuluneen Petsamon asukkaat evakuoitiin toisen maailman alueluovutusten myötä Pohjois-Pohjanmaalle. Siirtolaisia varten perustettiin Varejoen asutusalue, etelä-lappilaiseen Tervolan kuntaan. Ensimmäiset asukkaat saapuivat kesällä 1946. Tarkastelen Varejoen asuttamiseen ja sinne asettumiseen liittyviä käsityksiä. Tutkimukseni käynnistyi osana FEENIKS – Taide ja kulttuuri osana Lapin sodan jälkeistä henkistä ja materiaalista jälleenrakennusta -hanketta, jonka tapaamisissa muotoutui niin sanottu Petsamo-ryhmä. Olen tehnyt kaksi muistitietohaastattelua, joissa mukana olleet ovat asuneet Varejoella 1940–1960-luvun välisenä aikana. Kysyn millaisia käsityksiä muistitieto välittää Petsamon siirtolaisten yhteisön jälleenrakentamisesta Varejoella toisen maailmansodan jälkeen, sekä mitkä tekijät auttoivat ja/tai haittasivat asettumista Varejoelle. Analyysissani huomioin, että kyse on jälkipolven, siis siirtolaisten lasten ja lastenlasten, välittämästä ja tulkitsemasta ylisukupolvisesta muistitiedosta. Varejoki muotoutui valtion tiukan kontrollin, avustusten ja avustajien sekä siirtolaisten tekemien raivaus- ja rakennustöiden myötä. Siinä missä valtion toimet tuottivat yhteisön, niin siirtolaiset rakensivat yhteisöllisyyttä. Kylällä oli paljon yhteisöllistä toimintaa, johon kaikki eivät kuitenkaan osallistuneet. Varejoelle mahtuu myös kertomuksia pahoinvoinnista, eristämisestä ja eristäytymisestä sekä niukasta arjesta. Tuntemus paikallisten asukkaiden epäluuloisuudesta siirtolaisia kohtaan lujitti ennestään siirtolaisten yhteishenkeä. Sota- ja evakkovuosien jälkeen rauha, oma koti, tuttu yhteisö ja toivorikkaus olivat merkittäviä henkisen jälleenrakennuksen kasvualustoja. Kasvavat perheet sekä pakottivat että kannustivat siirtolaisia jaksamaan. Lasten syntymät toivat tullessaan kodin tuntua. Aluksi kaikki olivat keskenään samassa pisteessä, mutta ajan myötä siirtolaisten välillä alkoi olla eroja: osa pärjäsi paremmin, osa huonommin. Kotitilantöiden edetessä ihmiset sekä joutuivat että pääsivät töihin muihin ammatteihin. Näin hierarkia jälleenrakentui vähitellen, mistä oli osoituksena myös siirtolaisten koulunkäynnin normalisoituminen poikkeusolojen jälkeen. Petsamoon kohdistettua ikävää lievitettiin muun muassa tutulla ruoalla, jonka kautta kodin tuntua tuotiin uuteen ympäristöön. Varsinkin vanhimmat asukkaat kaipasivat Petsamoon. He eivät asettuneet Varejoelle ja kokemus petsamolaisuudesta oli vahva. Sen sijaan nuoremmat asettuivat ajan myötä ja he alkoivat kokea itsensä varejokisiksi ja myöhemmin myös tervolalaisiksi.
Alkuperäiskieli | suomi |
---|---|
Kustantaja | Turun yliopisto |
Sivumäärä | 59 |
Tila | Julkaistu - 17 syysk. 2015 |
Julkaistu ulkoisesti | Kyllä |
OKM-julkaisutyyppi | D5 Oppi- tai käsikirja |
Hakusanat
- henkinen jälleenrakennus
- kokemukset
- muistitieto
- siirtolaisuus
- siirtoväki
- ylisukupolvisuus
Tieteenala
- Historia ja arkeologia
Projektit
- 1 Päättyneet
-
FEENIKS: Taide ja kulttuuri osana Lapin sodan jälkeistä mentaalista ja materiaalista jälleenrakennusta
Tuominen, M. (Vastuuhenkilö), Kinnunen, V. (Tutkija), Koivurova, A. (Tutkija), Löfgren, M. (Tutkija), Harjumaa, T. (Tutkija), Kotkavaara, K. (Tutkija) & Sääskilahti, N. E. (Tutkija)
01.09.2013 → 30.09.2017
Projekti: Yhteisrahoitteinen projekti
Aktiviteetit
-
Esitelmä henkisestä jälleenrakennuksesta Varejoen asutuksen 70-vuotisjuhlilla .
Harjumaa, T. (Puhuja)
16 heinäk. 2016Aktiviteetti: Esitelmä › Julkinen esitelmä tai kutsuttu puheenvuoro
-
Reconstructing minds. The ethics of post-war memory and recollection
Harjumaa, T. (Organisoija)
25 elok. 2014 → 27 elok. 2014Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistuminen ja tapahtuman järjestäminen › Kokouksen tai seminaarin järjestelytoimikunnan jäsenyys ja muut luottamustehtävät konferensseissa ja seminaareissa