Päin seiniä

Tutkimustuotokset: Taiteellinen ja muu ei-tekstimuotoinen muotoNäyttelyTaiteellisen produktion tai yhteisnäyttelyn itsenäinen osavertaisarvioitu

Abstrakti

Shh, she ja Shh, she too -ääni-installaatiot on toteutettu kolmen naisen, Mari Mäkirannan, Anna Hendriksdottirin ja Rosa Gisladottirin välisten keskustelujen pohjalta. Keskusteluissamme olemme käsitelleet naisiin kohdistuvaa väkivaltaa joko henkilökohtaisina, kuvitteellisina tai kuultuina kertomuksina ja muistoina. Olemme muokanneet kertomuksista ja muistoista poeettis-dokumentaarisia kokonaisuuksia, jotka olemme nauhoittaneet.

Ääni-installaatiot asettavat keskiöön väkivaltaan liittyvän hiljaisuuden, häpeän, voimaantumisen, sanattomat ilmaisut, äänen rytmin, puheen rakenteen ja materiaalisuuden. Installaatioiden dokumentaarinen, imaginaarinen ja poeettinen aines välittyy teoksessa aistimellisena tietona ja avaa naisten mahdollisuuksia toimia kulttuurissa. Installaatiot voidaankin ymmärtää feministisenä ja poliittisena projektina, sellaisena puhetapana ja esittämisen strategiana, joka tukee naisen itseilmaisua, muuttaa identiteettien esittämisen ehtoja ja puuttuu siihen, millaista tietoa ja merkityksiä naiset liittävät väkivaltaan. Keskeistä ei ole se, ovatko kerrotut tapahtumat totta, vaan se, miten kertomuksia voidaan uudelleenkehystää, kuvitella ja muuttaa.

Äänikollaasi Shh, she too on rakennettu yhteistyössä äänitaiteilija Jari Rinteen kanssa. Äänikollaasi toistaa kertomusten teemoja satunnaisessa järjestyksessä. Teoksen tarkoitus on tuoda yhteen naisten tarinat ja liittää siihen uusia merkitystasoja, ennakoimattomia rytmejä, äänteitä, värähtelyjä ja taajuuksia.

Teokset liittyvät Suomen Akatemian rahoittamaan Liikkuvat periferiat -tutkimushankkeeseen, jonka vastuullisena tutkijana Mari Mäkiranta toimii. Teokset ovat hankkeessa toteutettuja ensimmäisiä kokeiluja äänitaiteen ja taiteellisen tutkimuksen avulla tuotetusta tiedosta.

Teostiedot:

1_ Mari Mäkiranta, Jari Rinne, Anna Hendriksdottir ja Rosa Gisladottir Shh, she too 2018, ääni-installaatio, 1:42 min

2_Mari Mäkiranta, Anna Hendriksdottiri, Rosa Gisladottir ja Jari Rinne, Shh, she 2018, kolmiosainen ääni-installaatio, 2:30 min, 1:26 min ja 0:42 min
Alkuperäiskielisuomi
TilaJulkaistu - 2018
OKM-julkaisutyyppiF2 Julkinen taiteellisen tuotoksen osa
TapahtumaPäin seiniä - – Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan
henkilökunnan taiteellista toimintaa
- Galleria Valo, Arcticum, Rovaniemi, Suomi
Kesto: 20 syysk. 201828 lokak. 2018

Hakusanat

  • kuvataide

Tieteenala

  • Muut humanistiset tieteet

Viite tähän julkaisuun