Olosuhdeperustainen suunnittelu

Tutkimustuotokset: Kirjoitus lehdessä tai erikoisnumeron toimittaminenArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

Artikkelissa esitellään olosuhdeperustainen suunnittelu uutena muotoilun näkökulmana. Lisäksi pohditaan suunnittelijalta vaadittuja ominaisuuksia ja osaamista: herkkyyttä, luovuutta ja kykyä hahmottaa tarkasteltavaa olosuhdeilmiötä moninäkökulmaisesti sekä joustavuutta, jotta hän voi irtautua totutuista mekanismeista ja vanhoista ajatusmalleista.

Muotoilu nähdään paljolti tuotteiden suunnitteluna, joka tähtää funktionaalisten, esteettisten ja kaupallisten arvojen täyttymiseen, ja jota ohjaa vallalla olevien arvojen myötäileminen. Jokapäiväisten tarpeiden täyttämisen lisäksi lähtökohtia suunnittelulle antavat erityyppiset arkielämään liittyvät olosuhteet sekä valmius-, poikkeus- ja hätätilat. Suunnittelutehtäviä voidaan lähestyä olosuhdeperustaisen suunnitteluajattelun näkökulmista, mitä tarkastellaan tässä artikkelissa sekä suunnittelun käsitteiden ja käytännön toteutuksen näkökulmista että suhteutettuna kriisitietoisuuteen ja tulevaisuusresilienssiin.

Olosuhdeperustainen suunnittelu tarkoittaa ongelmanratkaisuprosessia, jossa suunnitteluosaamista lähtökohtaisesti sovelletaan tuttuihin, muuttuviin, vaihteleviin tai ennakoimattomiin olosuhteisiin. Prosessissa tarkastellaan eri olosuhteissa esiin tulevien tarpeiden, tapojen ja tottumusten sidonnaisuutta suunnittelussa tapahtuvien valintojen seurausvaikutuksiin. Olosuhteisiin perustuvan muotoilunäkökulman kautta tarkastellaan niin muotoilutoiminnan kuin muotoilijankin tehtäviä, velvoitteita ja vastuuta muutosvaikuttajana.

Avainsanat:
-olosuhdeperustainen suunnittelu, resilienssi, kriisitietoisuus
Alkuperäiskielisuomi
Sivumäärä16
Julkaisu Futura
Vuosikerta40
Numero4
TilaJulkaistu - 2021
OKM-julkaisutyyppiA1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli

Hakusanat

  • olosuhde
  • suunnittelu
  • resilienssi
  • kriisitietoisuus

Tieteenala

  • Kuvataide ja muotoilu

Viite tähän julkaisuun