Nanoq: Ilmastonmuutoksen (mieli)kuvi(ttelu)a

Ilona Mettiäinen (Valokuvaaja)

Tutkimustuotokset: Taiteellinen ja muu ei-tekstimuotoinen muotoNäyttelyItsenäinen taiteellinen teos tai yksityisnäyttely

Abstrakti

Arktisella alueella ilmasto lämpenee muuta maailmaa nopeammin, mutta mitä se tarkoittaa yhteisöjen ja luonnon kannalta? Ilona Mettiäisen Nanoq – Ilmastonmuutoksen (mieli)kuvi(ttelu)a -näyttely Rovaniemellä, Arktikumin tiedekeskuksessa visualisoi jääkarhuhahmon kautta kuvitteellisia, mahdollisia tai mahdottomiakin maailmoja, joita ilmastonmuutoksesta voi seurata. Näyttelyn keskeinen kysymys onkin: entä jos?

Arktikumissa 29. tammikuuta 2017 asti esillä olevan valokuvanäyttelyn taustalla on Ilona Mettiäisen tekeillä oleva väitöstutkimus, jonka teoreettista ajattelua näyttely aukaisee mielikuvituksen, taiteen ja leikin keinoin. Valokuvissa aidoissa ympäristöissä pääasiassa arktisella alueella seikkailee ilmastonmuutoksen symbolina pidetty jääkarhu, jota tutkija on kuvannut vuosina 2011–2016.

– Ilmastonmuutos on kompleksinen ilmiö ja siten haaste suunnittelulle ja päätöksenteolle. Pitkän aikavälin suunnitteluun voi kuulua näyttelyni tapaan mahdollisten maailmojen kuvittelua. Väitöstutkimukseni tarkastelee, miten strategisella suunnittelulla sekä luonnontieteellistä ja muuta asiantuntijatietoa yhdistämällä voidaan varautua ilmastonmuutoksen alueellisiin yhteiskunnallisiin vaikutuksiin, kertoo Mettiäinen, joka tekee väitöstutkimusta Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa.
Julkaisun otsikon käännösNanoq: Imag(in)ing climate change
Alkuperäiskielisuomi
JulkaisupaikkaRovaniemi
JulkaisijaTiedekeskus Arktikum
Painos02/09/2016 → 29/01/2017
TilaJulkaistu - 2 syysk. 2016
OKM-julkaisutyyppiF1 Julkinen itsenäinen taiteellinen tuotos tai yksityisnäyttely

Tieteenala

  • Ympäristötiede

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin 'Nanoq: Ilmastonmuutoksen (mieli)kuvi(ttelu)a'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.

Viite tähän julkaisuun