Naisten tiloja

Satu Miettinen (Taiteilija), Taina Kontio (Taiteilija)

Tutkimustuotokset: Taiteellinen ja muu ei-tekstimuotoinen muotoNäyttelyItsenäinen taiteellinen teos tai yksityisnäyttelyvertaisarvioitu

Abstrakti

Taina Kontio kuvaa takapihoilla isän ja isoisän seikkailujen jalanjäljissä. Kuvissa naiset ovat pukeutuneina Tainan suvun miesten vanhoihin talviasuihin ja pitävät reissuilla tarvittavia, vanhoja työpuukkoja sekä ajovöitä. Kuvissa esiintyvät Taina itse, Satu Miettinen ja Melanie Sarantou. Taina Kontio pohtii ristiriitaa oman, pienen tytön tilan ja isien tilojen välillä. Isä ja isoisä liikkuivat koko Lapin alueella, Norjan puolella, joilla ja raja-joilla. Suvun perimässä elää Varangin vuono ja metsäsaamelaisuus. Tainan henkilökohtainen historia, Korvan suvun tarina, muutto Kuusamosta Kiiminkiin 1700-luvulla sekä vastarinta suomalaisten maanomistusta vastaan kuuluvat kuvien taustalla. Tainan työskentely uudelleen kuvittaa, aukaisee ja venyttää omia litistettyjä rajajoja ja synnyttää uusia tiloja. Kuvastoa syntyy myös arktisen löytöretkeilyn uudelleen kuvittamisessa. Naiset laajentavat roolejaan ja uudelleen näyttelevät historian tapahtumia.

Satu Miettinen kuvaa naisten performanssia lämmitetyssä saunassa Pyhätunturin Keropirtillä. Saunasta muodostuu naisten tila, jossa rituaalit korostuvat: syntyminen, parantaminen, hoivaaminen, puhdistautuminen, lepääminen ja unelmointi. Kuvissa esiintyvät Melanie Sarantou, Heidi Pietarinen ja Mari Mäkiranta yllään Sarantoun ”Water Waisted” kokoelman vaatteet. Naisten performanssi syntyy intuitiivisesti improvisoiden. Performatiivinen muotikuvaus synnyttää uudenlaista saunakuvastoa. Pääroolissa on esiintyjän asettuminen uuteen rooliin – kuvattavaksi, esiintyjän roolista huolehtiminen ja kuvaajan asettuminen dokumentoivaan rooliin. Muotikuvaus saa feministisiä ulottuvuuksia, jossa vaatteet antavat suojaa ja erottisuus suodattuu hoivan läpi.

Satu Miettisen omakuvat kertovat pohjoisen arjesta, avarasta luonnon tilasta, johon kuvaaja asettuu eri vuodenaikoina ja eri maissa.


Alkuperäiskielisuomi
JulkaisijaLapin yliopisto
TilaJulkaistu - 11 huhtik. 2022
OKM-julkaisutyyppiF1 Julkinen itsenäinen taiteellinen tuotos tai yksityisnäyttely
TapahtumaNaisten tiloja - Lapin yliopisto Galleria Hämärä, Rovaniemi, Suomi
Kesto: 12 huhtik. 202228 huhtik. 2022

Tieteenala

  • Kuvataide ja muotoilu

Viite tähän julkaisuun