Maasta ja vedestä -näyttely

Mari Mäkiranta (Taiteilija), Vesa Puuronen

Tutkimustuotokset: Taiteellinen ja muu ei-tekstimuotoinen muotoNäyttelyItsenäinen taiteellinen teos tai yksityisnäyttelyvertaisarvioitu

Abstrakti

MAASTA JA VEDESTÄ -NÄYTTELY

Maasta ja vedestä -näyttely ottaa kantaa pohjoissuomalaisen luonnon puolesta, pohtii kaivosten alueelle tuomia ongelmia ja ihmisen osaa maan ja vesien äärellä. Näyttely sisältää kaivosten vaikutusalueelta kerättyjä maa- ja vesinäytteitä, jokiluonnossa toteutettuja performansseja ja niiden dokumentaatioita. Lapin maaperästä kaivetaan arvokkaita mineraaleja kolmesta kaivoksesta. Suunnitteilla on lisäksi lukuisia muita kaivoksia.

Taustalla on Suomen valtion vuoden 2010 mineraalistrategia, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta houkutteleva investointikohde ulkomaisille yhtiöille. Hyöty kaivostoiminnasta valuu pääasiassa yhtiöiden omistajille ja rahoittajille. Näyttelyn teokset pohtivat sitä, miten Lappi on muuttumassa ulkomaisten kaivosyhtiöiden kolonialisoimaksi maaksi.

Kaivosten haitat – jätevuoret, saastuneet vesistöt, kaivospölyn saastuttamat porolaitumet ja hillasuot sekä tyhjiin kaluttu maa jää Lapin asukkaille. Luontoympäristössä toteutetut, näyttelyssä esillä olevat performanssit ilmentävät hidasta, luonnon ääreen asettumista. Näyttelyn tavoitteena on tuoda esiin kaivosteollisuuden aiheuttamia uhkia pohjoiselle elinympäristölle ja edistää yhteiskunnallisen ja poliittisen muutoksen, jopa toivon mahdollisuuksia.

Virtaavien vesien puolesta -kollektiivi
Alkuperäiskielisuomi
JulkaisijaLapin yliopisto
TilaJulkaistu - 2022
OKM-julkaisutyyppiEi mikään luokiteltu

Tieteenala

  • Kuvataide ja muotoilu

Viite tähän julkaisuun