Kuollutta lihaa: Taiteiden tiedekunnan henkilökunnan yhteisnäyttely

Heidi Pietarinen (Taiteilija)

Tutkimustuotokset: Taiteellinen ja muu ei-tekstimuotoinen muotoNäyttelyTaiteellisen produktion tai yhteisnäyttelyn itsenäinen osavertaisarvioitu

Abstrakti

Valo- ja Katve-gallerioissa Arktikumissa avautuu Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan henkilökunnan Kuollutta lihaa -yhteisnäyttely. Näyttelyyn osallistuu 23 taiteilija-opettajaa ja esillä on yli 30 yksittäistä taideteosta tai teossarjaa. Avajaisia vietetään keskiviikkoiltana 25. syyskuuta klo 18–20. Tervetuloa mukaan!

Näyttelyn teokset edustavat pitkälti perinteisiä kuvataiteen lajeja, kuten kuvanveistoa, valokuvaa, piirustusta ja maalausta, mutta esillä on myös uudempia taiteenlajeja, kuten ääni- ja mediataidetta. Taideteollisuus ja muotoilu ovat myös edustettuina.

Näyttelyn yleisenä teemana on metafora kuolleesta lihasta. Kysymyksessä on eräänlainen yliopistoyhteisön meemi, joka lähti huhuna leviämään, kun sillä viitattiin tehottomana pidettyyn työvoimaan eräässä hallinnon kokouksessa. Näin ollen näyttely ottaa teemansa kautta yliopistopoliittisesti ja myös laajemmin kantaa tehokkuusyhteiskunnan arvoihin ja asenteisiin. Onko tehokkuus yksiselitteisesti arvokasta ja autuaaksi tekevää vai voisiko myös hitaammissa prosesseissa piillä innovatiivisuutta, luovuutta ja pitkälle kantavia ideoita?

Näyttely jatkaa jo vuosittaiseksi muodostunutta taiteiden tiedekunnan henkilökunnan osaamista esittelevää perinnettä. Henkilökunnan näyttelyt avaavat yleisölle monipuolisesti taiteiden tiedekunnan taiteen, tutkimuksen ja muotoilun laajuutta sekä antavat mahdollisuuden myös opiskelijoille ja henkilökunnalle nähdä minkälaisten taiteellisten kysymysten kanssa opettajat, lehtorit ja professorit askaroivat.

Näyttelyn kuraattorina toimii valtionpalkittu tutkija-kuvataiteilija Jyrki Siukonen, joka tunnetaan muun muassa venäläistä avantgardea ja kuvataiteilijoiden työtä käsittelevistä julkaisuistaan. Näyttelyn avaa Rovaniemen taidemuseon intendentti Riitta Kuusikko.

Galleria Valoon ja Katveisiin on aina vapaa pääsy. Tervetuloa!
Alkuperäiskielisuomi
TilaJulkaistu - 25 syysk. 2019
OKM-julkaisutyyppiF2 Julkinen taiteellisen tuotoksen osa
TapahtumaKuollutta lihaa - Galleriat Valo, Katve I ja II, Rovaniemi, Suomi
Kesto: 26 syysk. 20193 marrask. 2019

Hakusanat

  • Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, henkilökunnan näyttely

Tieteenala

  • Kuvataide ja muotoilu

Viite tähän julkaisuun