Kaupunkiluonnon aistiympäristö suunnittelukysymyksenä

Tutkimustuotokset: Kirjoitus kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaLukuTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

Kaupunkipuistojen avulla on mahdollista tutkia sekä ekologisen että esteettisen monimuotoisuuden hyvinvointivaikutuksia. Monilajisina aistiympäristöinä viheralueet vaikuttavat monin eri tavoin niin ihmisten kuin muidenkin eliölajien elinympäristöihin. Näihin kohdistuu kuitenkin monenlaista arvottamista ja hyödyntämispainetta.
Kaupunkirakennetta tiivistetään edelleen ottamalla lisärakentamiselle tilaa viheralueista, vaikka kaupunkiluonnossa oleminen ja liikkuminen edistävät ihmisten psykofyysistä hyvinvointia niin ekologisen kuin esteettisenkin monimuotoisuuden kautta. Viheralueet tarjoavat myös elinympäristön monille muille lajeille, esimerkiksi linnuille.
Eri tiedealueilla tehty tutkimus öisen keinovalon, melun ja tunnelman vaikutuksista ihmisten hyvinvointiin ja muiden eliölajien elinmahdollisuuksiin kertoo viheralueiden tärkeydestä.
Luvussa tarjotaan ajatusta ekosysteemipalveluista kokonaisvaltaiseksi näkökulmaksi vastuulliselle suunnittelulle matkailussa. Viheralueiden monimuotoisuuden säilyttämiseen löytyy useita keinoja, joilla ehkäistä ihmiskeskeiseksi kapeutuneen suunnittelun aiheuttamia terveyshaittoja kaikkien eliölajien, myös ihmisen, eduksi.
Vastuulliseen suunnitteluun tarvitaan lisää mittareita, seurantaa sekä hyvinvoinnin ja tavoitteiden indikaattoreiden uudelleenmäärittelyä.
Alkuperäiskielienglanti
OtsikkoMatkailunkestävä Suomi?
AlaotsikkoVastuullinen suunnittelu kultttuuri- ja luontoympäristöissä
ToimittajatSoile Veijola
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaSuomalaisen kirjallisuuden seura
Luku4
Sivut163-227
Sivumäärä64
ISBN (elektroninen)978-951-858-641-1, 978-951-858-642-8
ISBN (painettu)978-951-858-640-4
DOI - pysyväislinkit
TilaJulkaistu - 27 syysk. 2023
OKM-julkaisutyyppiA3 Vertaisarvioitu artikkeli kokoomateoksessa

Julkaisusarja

SarjaTietolipas
Numero283
ISSN0562-6129

Tieteenala

  • Matkailututkimus

Viite tähän julkaisuun