Kansainväliseen liiketoimintaan liittyvä lahjonta ja yritysten vastuu

Tutkimustuotokset: Kirjoitus lehdessä tai erikoisnumeron toimittaminenArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

Tässä artikkelissa tarkastellaan kansainväliseen liiketoimintaan liittyvää ulkomaisten virkamiesten lahjontaa. Tällaisille rikoksille on tyypillistä, että ne tehdään yrityksen toiminnassa tai yrityksen hyväksi. Keskeinen kysymys on, kuinka tehokkaasti oikeushenkilön vastuu näiden rikosten yhteydessä käytännössä toteutuu ja millaisia haasteita tähän liittyy.

Oikeushenkilöiden rangaistusvastuun edellytyksenä on, että sen toiminnassa on tehty rikos ja rikoslaissa on määrätty seuraamukseksi yhteisösakko. Yhteisösakko voidaan määrätä, mikäli oikeushenkilön toiminnassa on toimittu moitittavalla tavalla. Ongelmallisempaa on kuitenkin rangaistusvastuun asettaminen silloin, kun yritys käyttää välikäsiä tai konsernirakennettaan hyödyksi lahjonnan toteuttamisessa.

Oikeushenkilöiden vastuuta olisi mahdollista toteuttaa nykyistä tehokkaammin esimerkiksi tehostamalla oikeushenkilön rangaistusvastuun soveltamista anonyymin syyllisyyden tilanteissa, korottamalla yhteisösakon maksimimäärää ja mahdollistamalla yhteisösakon määrääminen täysimittaista oikeudenkäyntiä kevyemmässä menettelyssä.
Alkuperäiskielisuomi
Sivut10-35
Sivumäärä26
JulkaisuLiikejuridiikka
Numero1
TilaJulkaistu - 28 maalisk. 2022
OKM-julkaisutyyppiA1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli

Tieteenala

  • Oikeustiede

Viite tähän julkaisuun