Kalliopiirrosalueen mystiset kalliomaalaukset

Seija Ulkuniemi (Taiteilija)

Tutkimustuotokset: Taiteellinen ja muu ei-tekstimuotoinen muotoNäyttelyItsenäinen taiteellinen teos tai yksityisnäyttely

Abstrakti

Henkeäsalpaava Driekopseilandin kalliopiirrosalue sijaitsee Riet-joen uomassa, satakunta kilometriä timanttikaupunki Kimberleystä lounaaseen. Alueella on lähes 3600 piirrosta, joista yli yhdeksänkymmentä prosenttia on geometrisia kuvioita.

Arkeologi David Morrisin mukaan piirrosten tekijät saattoivat etnisesti kuulua Khoe-San ryhmien kirjoon. Paikka edusti piirrosten tekijöiden kosmologiaa. Kalliopiirrokset ovat mahdollisesti jäänteitä alueella todennäköisesti harjoitettujen sateentekoon ja (erityisesti naisten) puberteettivaiheeseen siirtymiseen liittyviin rituaaleihin kuuluvista piirtämis-performansseista.

Alue julistettiin vuonna 1944 Etelä-Afrikan kansallismonumentiksi. Silti sitä uhkaavat monet vaarat maataloudesta vieraslajeihin ja timanttikaivostoiminnasta virkistyskäyttöön. Osa alueesta on yhä yksityisomistuksessa, mikä vaikeuttaa alueen suojelua.

Valokuvaaja-tutkija Seija Ulkuniemi teki paikallisen oppaan johdolla tutkimusryhmänsä kanssa retken tälle ainutlaatuiselle alueelle tammikuussa 2019. Kalliopiirroksia lähemmin tarkastellessaan ja niitä tulkitessaan hän yllätyksekseen huomasi, että alueelta löytyi myös kalliomaalauksia. Maalaukset olivat valkeita ja niitä oli etenkin alueen länsipuolisessa osassa, alajuoksulla.

Ulkuniemi dokumentoi kamerallaan näitä kuvioita, joiden merkitys on toistaiseksi tuntematon. Kuka ne on tehnyt, milloin ja miksi? Ovatko ne töhryjä vai taidetta? Pyritäänkö niillä viestimään jotain? Teoslistassaan Ulkuniemi ehdottaa mahdollisia tulkintoja maalauksille – katsojat ovat tervetulleita tekemään omansa.

Ulkuniemi kiittää Lapin yliopiston Taiteiden tiedekuntaa tilaisuudesta osallistua PARTY-projektiin. Se tarjosi mahdollisuuden Driekopseilandin kalliopiirrosalueen tutkimiseen.

Julkaisun otsikon käännösMYSTERIOUS ROCK PAINTINGS ON A ROCK ENGRAVING SITE
Alkuperäiskielisuomi
JulkaisupaikkaGalleria Lovisa, Lay, Rovaniemi
JulkaisijaGalleria Lovisa, Lapin yliopisto
TilaJulkaistu - 1 syysk. 2019
OKM-julkaisutyyppiF1 Julkinen itsenäinen taiteellinen tuotos tai yksityisnäyttely
TapahtumaKALLIOPIIRROSALUEEN MYSTISET KALLIOMAALAUKSET - Galleria Lovisa, Lapin yliopisto, Rovaniemi, Suomi
Kesto: 1 syysk. 201926 syysk. 2019
https://www.ulapland.fi/news/Seija-Ulkuniemi-taiteiden-tiedekunnan-syyskuun-taiteilijana-Galleria-Lovisassa/nzxestga/93f96e71-b667-47bd-ab59-f1f3b012ed59

Hakusanat

  • kalliopiirros
  • Etelä-Afrikka
  • kalliomaalaus

Tieteenala

  • Historia ja arkeologia

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin 'Kalliopiirrosalueen mystiset kalliomaalaukset'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.

Viite tähän julkaisuun