Icy Metamorphoses

Heidi Maarit Pietarinen (Taiteilija), Jenni-Liisa Johanna Yliniva (Taiteilija), Eija Inkeri Timonen (Taiteilija), Päivi Fernström (Taiteilija)

Tutkimustuotokset: Taiteellinen ja muu ei-tekstimuotoinen muotoNäyttelyTaiteellisen produktion tai yhteisnäyttelyn itsenäinen osa

Abstrakti

Taiteiden tiedekunnan taiteilijoiden töitä nähtävillä Icy Metamophoses -näyttelyssä Taidekeskus Ahjossa Joensuussa
4.-28.2.2018.

Icy Metamorphoses -näyttelyssä tarkastellaan jäätä ja sen kulttuurisia merkityksiä. Näyttelyn teoksista vastaavat mediatieteen professori Eija Timonen, tekstiilialan professori Heidi Pietarinen ja tekstiilimuotoilun yliopisto-opettaja Jenni-Liisa Yliniva Lapin yliopistosta sekä käsityötieteen yliopistonlehtori Päivi Fernström Helsingin yliopistosta. Lisäksi näyttelyssä on mukana Namibian Windhoekista san-alkuperäiskansaa edustava vierailevien taiteilijoiden ryhmä.


Työryhmän työskentelyn lähtökohtana ovat olleet Eija Timosen jääaiheiset valokuvat, joiden pohjalta muut taitelijat ovat rakentaneet tulkintojaan tekstiilitaiteen keinoin. Osa Timosen kuvista on otettu talvella luonnonjäällä, osa kesällä studiomaisissa olosuhteissa. Kuvat muodostavat yhdessä kokonaisuuden nimeltä Icephery. Sen avulla Timonen tarkastelee hetkellisen ja pysyvän, henkilökohtaisen ja yleisen liitoksia. Icephery on samalla osa Suomen Akatemian Floating Peripheries -tutkimushanketta.

Heidi Pietarisen jacquard-kudotuissa teoksissa näyttäytyy variaatioiden materiaalilähtöinen kehittely. Jenni-Liisa Ylinivan erikoistekniikoita yhdistelevissä painokankaissa valokuvien niukka väriskaala saa uutta lämpöä ja vaihtelua kuin kevättalven oikukas sää. Päivi Fernströmin kudontaa ja applikointia yhdisteleviin teoksiin on usein tarttunut Itämeressä ajelehtinutta muovijätettä muistuttamaan Itämeren tilasta. Esillä on lisäksi Eija Timosen jääkuvistaan muokkaamia suuria leiketöitä.

Namibialaisten san-taiteilijoiden helmikirjontatöissä pohjoinen jää on kohdannut eteläisen valon ja värit. Näyttelyn teema varioituu heidän teoksissaan mosaiikkimaisesti uusiksi tulkinnoiksi. Inspiraatiolähteiksi ovat tunnistettavissa Eija Timosen teokset A Promise (2016) ja Safari (2016) sekä Heidi Pietarisen Africa (2016). San-taiteilijaryhmään kuuluvat taiteilijat Mara Britz, Anna Doeses, Katrina Kous, Martha Kavandjinje, Cristofina Noues, Josefina Stuurman ja Lena Tsueb.

Kiitokset näyttelyn tukemisesta kuuluvat Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnalle, Euroopan unionin Party -hankkeelle (Participatory development with the youth), Suomen Akatemian Floating Peripheries -hankkeelle, Omba-Art -taidekeskukselle Namibian Windhoekissa sekä Joensuun taidekeskus Ahjolle. Euroopan unionin Horizon 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelma yhdessä taidekeskus Omba-Artin kanssa mahdollistivat san-taiteilijoiden ja Icy Metamorphoses -työryhmän välisen yhteistyön.
Alkuperäiskielisuomi
TilaJulkaistu - 4 helmik. 2018
OKM-julkaisutyyppiF2 Julkinen taiteellisen tuotoksen osa
TapahtumaIcy Metamophosis - Taidekeskus Ahjo, Joensuu, Suomi
Kesto: 4 helmik. 201828 helmik. 2018

Hakusanat

  • valokuvaus, tekstiilitaide, helmikirjonta

Tieteenala

  • Kuvataide ja muotoilu

Viite tähän julkaisuun