Growth, Death and Decay - Kasvu, kuolema ja hajoaminen

Heidi Pietarinen (Taiteilija), Satu Miettinen (Taiteilija), Melanie Sarantou (Taiteilija), Tomi Knuutila (Taiteilija), Outi Valanto (Taiteilija), Terhi Marttila (Taiteilija)

Tutkimustuotokset: Taiteellinen ja muu ei-tekstimuotoinen muotoNäyttelyTaiteellisen produktion tai yhteisnäyttelyn itsenäinen osavertaisarvioitu

Abstrakti

Growth, Death and Decay - näyttely keskittyy teemallisesti kasvuun, kuolemaan ja rappeutumiseen biotaiteen suuntina. Teokset esittelevät muun muassa datan keräämiseen ja orgaanisen materiaalin kasvuun liittyvää rytmiä, liikettä ja ääntä biotaiteen hengessä.

Missä kulkevat elävää materiaalia hyödyntävän biotaiteen rajat? Millaista tietoa jää tieteellisen tutkimustyön ulkopuolelle? Miten biotaide voidaan muuttaa taidelähtöisten menetelmien kautta tiedoksi ja taiteelliseksi ajatteluksi?

Koronavirus COVID-19 ja etäyhteyksiin siirtyminen aiheutti taiteilijaryhmän työskentelylle vieraantumisen tilan, joka loi lähtökohdat materiaali- ja taidelähtöiselle tutkimukselle biotaiteen eli elävien organismien ja vitaalisen materiaalisuuden parissa. Luonnonilmiöt piirtyivät esiin tallentavan kenttätyön avulla kotikeittiössä, lähimetsässä tai taivaan kappaleita seuraamalla, koska myös tuulella, orgaanisella juurikasvulla ja mikrobeilla on kyky muodostaa kuvia. Teokset välittävät myös ajatuksen siitä, että luonto ei koostu esineistä vaan sitä voi tarkkailla erilaisten elämänmuotojen ja kanssaeläjien avulla: Millaista on yhteistyö taiteilijan ja luonnon välillä?

Mukana näyttelyssä on biotaiteen ja taidelähtöisten menetelmien tutkijoita, kuten tekstiilialan professori Heidi Pietarinen, dekaani, palvelumuotoilun professori Satu Miettinen, yliopistotutkija Melanie Sarantou, digitaalisen median lehtori Tomi Knuutila ja jatko-opiskelija Outi Valanto Lapin yliopistosta sekä jatko-opiskelija Terhi Marttila portugalilaisesta Porton yliopistosta.

Alkuperäiskielisuomi
JulkaisijaLapin yliopisto taiteiden tiedekunta
TilaJulkaistu - 9 marrask. 2021
OKM-julkaisutyyppiF2 Julkinen taiteellisen tuotoksen osa
TapahtumaGrowth, Death and Decay – Kasvu, kuolema ja hajoaminen - Gallery Hämärä, Rovaniemi, Suomi
Kesto: 9 marrask. 202125 marrask. 2021

Hakusanat

  • Biotaide

Tieteenala

  • Kuvataide ja muotoilu

Viite tähän julkaisuun