Flexibility in Agile Projects: Contracting Practices and Organisational Arrangements

Julkaisun otsikon käännös: Joustavuus ketterissä projekteissa. Sopimuskäytännöt ja organisatoriset järjestelyt

Tutkimustuotokset: OpinnäyteVäitöskirjaArtikkelikokoelma

Abstrakti

Ketterien kehitysmenetelmien käyttö ohjelmistoprojekteissa on yleistynyt nopeasti. Suurin osa alkavista ohjelmistoprojekteista käyttää jo ketteriä menetelmiä ja niiden soveltaminen on muuttanut radikaalisti kehitysprojektien sisäistä dynamiikkaa. Tämän vuoksi on syntynyt tarve tarkastella tarkemmin ketterien projektien johtamista. Kirjallisuudessa on harvoin tarkasteltu ketterien projektien alkuvaiheita, sopimuskäytäntöjä ja organisoitumista. Kirjallisuudessa ei myöskään vielä käsitellä ketterien projektien projektinhallinnan käytänteitä.

Tämä väitöskirjatutkimus tarkastelee joustavuutta, joka ilmenee ketterissä ohjelmistoprojekteissa. Työn päätavoite on tarkastella joustavuuden luonnetta ketterissä ohjelmistoprojekteissa ja tutkia mitä haasteita ketterien menetelmien käyttö aiheuttaa projektin sopimusprosesseissa ja projektinhallinnassa. Väitöskirjatutkimus on toteutettu monimetelmätutkimuksena. Tutkimustulokset kohdistetaan tuoreeseen tieteelliseen projektitutkimuksen keskusteluun ketteristä projektinhallintamenetelmistä. Toisekseen, väitöskirja osallistuu ennakoivaa sopimista käsittelevään oikeustieteellisen tutkimusalan keskusteluun.

Tutkimustulokset osoittavat, että ketteriä menetelmiä voidaan käyttää lisäämään joustavuutta ja tehokkuutta ohjelmistoprojekteissa, mutta joustavuus tulee olla suunniteltua, jotta siitä voidaan hyötyä. Joustavuuden käytön suunnittelu alkaa jo projektin neuvotteluvaiheessa ja kirjaukset joustavuuden hyödyntämisestä on optimaalisesti kirjattu jo projektisopimukseen. Tämän vuoksi on tärkeää, että sopimuksen muotoiluun osallistuvat juristit ovat hyvin perillä liiketoiminta-alasta ja ovat tietoisia, että sopimus tulee sisältämään joustavuusnäkökohtia tarkoituksellisesti. Perinteinen projektinhallinta kaipaa myös muutoksia ketterien projektien johtamiseen. Tutkimus osoittaa seitsemän pääkategoriaa haasteita, joita yritykset kohtaavat siirtyessään käyttämään ketteriä menetelmiä. Tutkimus osoittaa myös, että ketterissä projekteissa päätöksenteko on joustavuuden lisäämiseksi hajautettu itseohjautuville tiimeille. Kun päätöksentekovaltaa siirretään lähemmäs varsinaista kehitystyötä, voidaan joustavuuden avulla hallita epävarmuutta kompleksissa ympäristössä.
Julkaisun otsikon käännösJoustavuus ketterissä projekteissa. Sopimuskäytännöt ja organisatoriset järjestelyt
Alkuperäiskielienglanti
Myöntävä instituutio
  • University of Oulu, Faculty of Technology, Industrial Engineering and Management Research Unit
Valvoja/neuvonantaja
  • Kujala, Jaakko, Ohjaaja, Ulkoinen henkilö
  • Aaltonen, Kirsi, Ohjaaja, Ulkoinen henkilö
Myöntöpäivämäärä31 jouluk. 2019
TilaJulkaistu - 22 marrask. 2019
OKM-julkaisutyyppiG5 Väitöskirja (artikkeli)

Hakusanat

  • ennakoiva sopiminen
  • ketterä projektinhallinta
  • ketterät menetelmät
  • projektinhallinta

Tieteenala

  • Liiketaloustiede

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin 'Joustavuus ketterissä projekteissa. Sopimuskäytännöt ja organisatoriset järjestelyt: Contracting Practices and Organisational Arrangements'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.

Viite tähän julkaisuun