Festivaali- ja venuebarometri 2022: yleisön käsitykset festivaaleista ja konserttipaikoista sekä epäasiallisen käytöksen muodot elävän musiikin tapahtumissa

Maarit Kinnunen, Mervi Luonila

Tutkimustuotokset: Kirja/raporttiTutkimusraportti

Abstrakti

Suomalaisten rytmimusiikkifestivaalien yleisöille suunnattu festivaalibarometri toteutettiin ensimmäisen kerran syksyllä 2014 eri yliopistojen ja festivaalikentän toimijoiden välisenä yhteistyönä. Joka toinen vuosi järjestettävän tutkimuksen tarkoituksena on ollut koota tietoa suomalaisista rytmimusiikkifestivaalien kävijöistä ja seurata kävijöiden musiikki- ja festivaalimieltymysten muuttumista vuosien kuluessa. Tutkimuksen tavoitteena on siis muodostaa kyselyaineiston pohjalta käsitys festivaalien asiakaskunnasta. Käsillä oleva tutkimusraportti kokoaa viimeisimmät tulokset.

Keikka- ja konserttikävijöiden ensimmäinen yleisötutkimus, venuebarometri, toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2020. Tässä raportissa esitellään myös toisen venuebarometrin tuloksia sekä verrataan festivaali- ja keikkakävijöiden mielipiteitä.

Kyselyjen rakentamisesta ja levittämisestä vastasi LiveFIN ry, joka on valtakunnallinen musiikkitapahtumien ja niiden järjestäjien yhteenliittymä ja etujärjestö. Tämän tutkimusraportin vastaavina tahoina ovat toimineet Lapin yliopiston Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti sekä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Taidejohtamisen aine. Muita yhteistyökumppaneita eri tutkimuksissa ovat olleet festivaalien edunvalvontajärjestö Finland Festivals, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö, Seinäjoen yliopistokeskus sekä tutkimukseen osallistuneet festivaalit ja venuet.

Tämä tutkimusraportti koostuu kolmesta osasta. Ensimmäisessä osassa esitellään festivaalibarometrin viimeisimmät tulokset. Julkaisun toinen osa sisältää venuebarometrin tulokset sekä vertailee annettuja vastauksia festivaalibarometriin. Lopuksi käydään läpi epäasiallista käytöstä niin festivaaleilla kuin keikoilla ja konserteissakin. Tämä osio on nyt mukana ensimmäistä kertaa.
Alkuperäiskielisuomi
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaTaideyliopisto, Sibelius-Akatemia
Sivumäärä91
ISBN (elektroninen)978-952-329-319-9
TilaJulkaistu - 13 kesäk. 2023
OKM-julkaisutyyppiD4 Julkaistu tutkimus- tai kehittämisraportti

Julkaisusarja

SarjaSibelius-Akatemian selvityksiä ja raportteja
Numero27

Hakusanat

  • festivaalit
  • musiikkifestivaalit
  • yleisö
  • häirintä

Tieteenala

  • Matkailututkimus
  • Teatteri, tanssi, musiikki, muut esittävät taiteet

Viite tähän julkaisuun