Euroopan unionin oikeus

Juha Raitio, Tomi Tuominen

Tutkimustuotokset: Kirja/raporttiKirjaTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

EU-oikeuden avulla joudutaan vastaamaan moniin ajankohtaisiin ongelmiin, mistä ovat esimerkkeinä oikeusvaltion luonnetta koskeva väittely, Brexit tai pakolaiskriisin aiheuttamat oikeudelliset ja poliittiset ongelmat. Ajankohtainen koronapandemia on johtanut valtiontukia ja julkisia hankintoja koskevan oikeuden merkityksen kasvuun. Valtion ja yritysten suhdetta jäsentävä EU-lainsäädäntö on tutkimuskohteena korostunut. Samalla euroalueen talousvakaus ja sitä sääntelevät mekanismit ovat nousseet uudelleen julkisuuteen, kun koronapandemian hoitamisesta aiheutuu valtioille miljardiluokan kulut.

Euroopan unionin oikeus -teoksen toinen painos on uudistettu rakenteeltaan ja sisällöltään. Se on markkinoiden kattavin, ajantasaisin ja perusteellisin suomenkielinen esitys EU-oikeudesta ja sisämarkkinoiden toiminnasta. Teoksessa selvitetään aluksi yleistajuisesti Euroopan integraatiokehityksen vaiheita, toimielimiä ja päätöksentekojärjestelmää. Sitten keskitytään unionin oikeussuojakeinoihin ja laintulkintaan. EU-oikeuden keskeiset periaatteet sekä perus- ja ihmisoikeudet käsitellään runsain oikeustapausesimerkein.

Keskeinen osa teosta koskee sisämarkkina- ja kilpailuoikeutta. Sisämarkkinaoikeus koostuu sisämarkkinoiden perusvapauksien esittelystä sekä valtiontukia, SGEI-palveluita, julkisia yrityksiä ja julkisia hankintoja koskevasta esityksestä. Lopuksi luodaan yleiskatsaus kartellikieltoon, määräävän markkina-aseman väärinkäytön kieltoon sekä yrityskeskittymien valvontaan. Ajankohtaisen oikeuskäytännön ja EU-lainsäädännön avulla teoksessa luodaan kattava kokonaiskuva siitä, kuinka EU:n sisämarkkinoita vapautetaan ja valvotaan.

OTT, VT Juha Raitio on Helsingin yliopiston eurooppaoikeuden professori ja toimii dosenttina Maanpuolustuskorkeakoulussa sekä Lapin, Tampereen ja Turun yliopistoissa.

OTT Tomi Tuominen on Lapin yliopiston oikeustieteen yliopistonlehtori. Tuominen on väitellyt eurokriisistä ja erikoistunut eurooppaoikeuden julkisoikeudellisiin kysymyksiin.
Alkuperäiskielisuomi
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaAlma Talent
Sivumäärä995
Painos2.uudistettu painos
ISBN (elektroninen)978-952-14-3627-7
ISBN (painettu)978-952-14-3625-3
TilaJulkaistu - 2020
OKM-julkaisutyyppiC1 Tieteellinen erillisteos

Tieteenala

  • Oikeustiede

Viite tähän julkaisuun