Digital Choice - Digitaalinen valinta: multimediainstallaatio: monikanavainen videoteos, neljältä tabletilta

Tutkimustuotokset: Taiteellinen ja muu ei-tekstimuotoinen muotoTaideteosTaiteellisen produktion tai yhteisnäyttelyn itsenäinen osavertaisarvioitu

Abstrakti

Taiteiden tiedekunnan henkilökunnan kuratoidussa yhteisnäyttelyssä Arktikumin Valo-galleriassa, Kuraattori: Henna Harri.

Teoskuvaus:

Viime aikoina keskustelu kuvien digitaalisesta retusoinnista on noussut pintaan. Kuvankäsittelyllä kuviaan korjaillut bloggaaja sai ankaraa kritiikkiä osakseen, kun muokkaamattomat kuvat tulivat julki. Samaan aikaan Ranskassa on säädetty laki, jonka mukaan julkaistuihin lehti- ja mainoskuviin täytyy merkitä, jos niitä on käsitelty. Määräys koskee kuvia, joissa kuvan henkilöä on laihennettu jälkikäsittelyssä. Valokuvien totuusarvosta pidetään kynsin hampain kiinni. Samalla yksikään valokuva ei ole täysin objektiivinen tai manipuloinnista vapaa. Kuvien digitaalista korjailua tehdään myös kohteelta kysymättä tai mallin tietämättä. Kuvien muokkausta kätkeytyy jokaista koskettaviin ja kenen tahansa tuottamiin kuviin: koulukuviin, rippikuviin ja hääkuviin. Suotimia, rajauksia, kehyksiä ja tarroja sosiaalisessa mediassa jaettuihin kuviin. Onko kuvien muokkaus sallittua vain kun se on näkyvää ja avointa? Vai täysin huomaamatonta?

Digital Choice -teos kääntää asetelman päälaelleen. Se esittää vision maailmasta, jossa oman kuvan muokkaaminen digitaalisesti olisi pukeutumista ja meikkaamista vastaavaa roolin ja tyylin valintaa. Loppujen lopuksi tuntemattoman vastaantulijan ulkonäöstä on todellisuudessakaan hankala tietää ikää, sukupuolta tai äidinkieltä. Videoissa sama henkilö muokkautuu kuvankäsittelyssä neljällä tavalla eri näköiseksi. Miten katsoisimme valokuvia, jos kaikki kuvamanipulaation keinot olisivat rajattomasti käytössä ja yleisesti tiedossa? Katoaisiko ulkonäön merkitys persoonan tieltä? Olisimmeko tietoisemmin vaikuttamassa siihen, miten kuviamme muokataan?

Teos haastaa katsojaa myös miettimään, miten oma suhtautuminen kuvan henkilöön muuttuu riippuen ulkonäöstä. Teoksen lähtökohtana oli tuoda esille miten pieniä erot ja häilyväisiä rajat eri ihmisryhmien välillä ovat. Miten pienistä on kiinni, mille puolelle tuntematon henkilö päätyy tai mitä edustaa ensivaikutelman mukaan mielemme rakentamassa päättelyketjussa.


Alkuperäiskielisuomi
Tuotoksen mediaOnline
Kokomultimediainstallaatio
TilaJulkaistu - 14 marrask. 2017
OKM-julkaisutyyppiF2 Julkinen taiteellisen tuotoksen osa
TapahtumaYstävällisesti Teidän - Sincerely Yours - Galleriat Valo, Katve 1 ja Katve 2, Lapin yliopisto, Arktikum, Rovaniemi, Suomi
Kesto: 12 marrask. 201710 jouluk. 2017

Hakusanat

  • mediateos, multimedia, installaatio, video

Tieteenala

  • Kuvataide ja muotoilu

Viite tähän julkaisuun