Asiakastiedot ja niiden käyttö sosiaalihuollon ja perusopetuksen yhteistyössä

Tutkimustuotokset: Kirjoitus lehdessä tai erikoisnumeron toimittaminenArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

Artikkelissa tarkastellaan lastensuojelun asiakkuuteen liittyvien asiakastietojen tuottamisen ja käytön kriittisiä pisteitä sosiaalihuollon ja perusopetuksen yhteistyössä juridiikan, sosiaalityön ja perusopetuksen näkökulmista. Tarkastelua kehystävät tietojen vaihdon lainsäädännölliset edellytykset sosiaalihuollon ja perusopetuksen välillä sekä kysymykset viranomaisten harkintavallasta.

Tutkimustehtävänä on selvittää, millaisia kriittisiä pisteitä tiedon tuottamiseen ja käyttämiseen liittyvästä yhteistyöstä on havaittavissa ja millaisia seurauksia ne tuottavat. Aineiston muodostaa useasta todellisesta tilanteesta konstruoitu vignette, jonka analysoinnissa on hyödynnetty kriittisten tapahtumien menetelmää. Artikkelissa nimetään viisi tietojen käytön kriittistä pistettä: oletetun tiedon varassa toimiminen, tunnistamaton lapsen tieto, osittaiseen tietoon nojautuva päätöksenteko, puuttuvan tiedon kanssa työskentely ja epävirallisen tiedon kietoutuminen ammatilliseen arviointiin. Asiakastietojen käytön kriittisten pisteiden kumuloituva negatiivinen kehä nostaa esiin viranomaisten toimintaan liittyvän tieto- ja osaamisperustan.

Tulokset muistuttavat siitä, että viranomaisten on tärkeä tiedostaa lainsäädännön periaatteet sekä uskaltaa käyttää harkintavaltaa lainsäädännön mahdollistamissa rajoissa.
Alkuperäiskielisuomi
Sivut56–77
JulkaisuOikeus
Vuosikerta46
Numero1
TilaJulkaistu - 2017
OKM-julkaisutyyppiA1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli

Hakusanat

  • lastensuojelu, perusopetus, sosiaalityö, viranomaisyhteistyö

Tieteenala

  • Sosiaalityö
  • Julkisoikeus
  • Yleinen kasvatustiede

Viite tähän julkaisuun