Talvimatkailun tulevaisuus -konferenssi

Projektin tiedot

Kuvaus

Samaan aikaan kun talouskasvu Suomessa on ollut vähäistä, matkailu on ollut kasvava tekijä. Lapissa talvimatkailu on kasvanut kohisten samalla kun Keski-Euroopan suurissa laskettelukeskuksissa Itävallassa, Saksassa ja Ranskassa sekä Pohjois-Amerikassa matkailun osalta kasvu on ollut useita vuosia olematonta. Pohjoiset alueet näyttävät vetävän matkailijoita muun muassa laskettelemaan, hiihtämään, ihailemaan revontulia, rentoutumaan, nauttimaan puhtaasta ilmasta ja hiljaisuudesta, sekä ajamaan koira- tai porovaljakolla ja moottorikelkalla talvisessa luonnossa.

Seminaarissa selvitetään, mitkä tekijät vaikuttavat talvimatkailun tulevaisuuteen ja miten tulevaisuuteen voidaan vaikuttaa. Ajankohtaisia kysymyksiä on useita, sillä esimerkiksi ilmastomuutos vaikuttaa talvimatkailun tulevaisuuskuvaan. Monet Alppien keskuksista kärsivät luonnonlumen vähäisyydestä, kauden lyhentymisestä ja lumitykein tuotetun lumen vaatimista teknisistä ratkaisuista ja haitoista. Tämä haastaa myös talvimatkailusta riippuvat alat etsimään uusia ratkaisuja ja sopeutumiskeinoja.

Toinen seminaarissa käsiteltävä merkittävä kysymys on, miten kuluttajat käyttävät tulevaisuudessa vapaa-aikansa. Vaikka ihmisten vapaa-aika on lisääntynyt, siitä kilpailevat kasvavassa määrin monet palveluidentarjoajat erilaisine elämystuotteineen. Esimerkiksi kaupungit pyrkivät lisäämään omaa elinvoimaisuuttaan ja houkuttelevuuttaan lisäämällä vapaa-ajan käyttömahdollisuuksia ja investoimalla näyttävästi erilaisiin kulttuurikohteisiin. Monien suurten kaupunkien ongelmaksi muodostuvat kuitenkin ilmansaasteet, meluja, pöly ja turvattomuus.

Kolmas kysymys liittyy matkailukeskusten kehittämiseen. Investointitoiminta on matkailukeskusten elinehto ja sillä voidaan vaikuttaa - ei vain uusien kävijöiden houkuttelemiseen - vaan myös siihen, että kohteeseen tullaan uudestaan ja uudestaan.
TilaPäättynyt
Todellinen alku/loppupvm01.09.201601.09.2017

Rahoitus

  • Tieteellisten seurain valtuuskunta: 2 500,00 €

Tieteenala

  • Matkailututkimus

Sormenjälki

Tutustu tutkimuksen aiheisiin, joita tämä projekti koskee. Nämä merkinnät luodaan taustalla olevien stipendien/apurahojen perusteella. Yhdessä ne muodostavat ainutlaatuisen sormenjäljen.