Taina Saarenpää

FT

  • Yliopistonkatu 8

    96300 Rovaniemi

Jos olet muokannut tietoja Puressa, ne näkyvät pian tässä.

Henkilökohtainen profiili

Tutkimusintressit

Olen taustaltani historiantutkija sekä arkisto- ja museoalojen asiantuntija. Tutkimusintresseihini kuuluvat tutkimusaineistojen elinkaari ja avoimuus sekä historiantutkimuksen, arkistojen ja museoiden väliset suhteet. Lisäksi tutkimusteemojani ovat arkistotiede ja arkistojen historia, arjen historia, sukupuolihistoria, perhehistoria sekä muistiorganisaatioiden tietojärjestelmien kehittäminen.

Vuosina 2020­­-2021 olen mukana Turun yliopiston tutkimushankkeessa Köyhyyden ja osattomuuden kertomattomat kokemukset Turussa 1800-luvulta nykypäivään. Osatutkimukseni käsittelevät Luostarinmäellä asuneiden ihmisten rikkeitä ja rikoksia 1830- ja 1840-luvuilla sekä Turun vähäosaisten elinympäristöstä ja arjesta saatavilla olevan historiallisen tiedon reunaehtoja.

Väitöskirjani käsitteli keskiaikaisten lähteiden julkaisemista Suomessa 1700-luvun lopulta 2000-luvulle arkisto- ja historiatieteellisestä näkökulmasta. Keskityin tutkimuksessa erityisesti Turun tuomiokirkon Mustan kirjan asiakirjojen julkaisemisen jatkumoon sekä julkaisutyöhön historiakulttuurin rakentamisena.

Väitöstutkimukseni oli osa Memornet -tohtoriohjelmaa sekä akatemiahanketta Kansallista menneisyyttä rakentamassa ja tulkitsemassa. Olen ollut mukana myös Emil Aaltosen säätiön rahoittamassa hankkeessa Perheen jäljillä, jossa tutkin keskiajan porvarisäitejä.

Tehtävät yliopiston ulkopuolella

Tutkijatohtori, Turun yliopisto

1 syyskuuta 202015 maaliskuuta 2021

Tutkija, Turun museokeskus

1 huhtikuuta 201931 toukokuuta 2021

Nuoren tutkijan apuraha, Turun yliopistosäätiö

1 elokuuta 201831 maaliskuuta 2019

Yliopisto-opettaja, Turun yliopisto

1 elokuuta 201431 heinäkuuta 2018

Tohtorikoulutettava, Turun yliopisto

2 huhtikuuta 201231 joulukuuta 2015

Tieteenala

  • Historia ja arkeologia
  • Monitieteinen

Hakusanat

  • aineistonhallinta
  • tutkimustieto

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin, joissa Taina Saarenpää on aktiivinen. Nämä aihemerkinnät ovat peräisin tämän henkilön tutkimustuotoksista. Yhdessä ne muodostavat ainutlaatuisen sormenjäljen.
  • 9 Samanlaiset profiilit
Jos olet muokannut tietoja Puressa, ne näkyvät pian tässä.