Katri Kauppala

Teatteritaiteen maisteri (TeM)

20232025

Tutkimustuotoksia vuodessa

Henkilökohtainen profiili

Tutkimusintressit

Kriittinen pedagogiikka, erityisesti feministinen näkökulma, on rakentanut merkittävän teoreettisen ja metodologisen perustan taiteen opiskelijoiden yhteiskunnalliselle toimijuudelle. Tämä lähestymistapa korostaa taiteilijoiden roolia yhteiskunnallisina toimijoina, jotka aktiivisesti haastavat vallitsevia normeja ja tuovat esiin vaiennettuja kokemuksia. Taiteilijoiden yhteiskunnallinen tehtävä on moniulotteinen. He toimivat kaikenlaisten äänten tulkkeina, yhteiskunnallisten epäkohtien paljastajina sekä vallitsevien näkökulmien kriitikkoina. Nyky-yhteiskunnassa, jossa individualismi haastaa yhteisöllisyyttä ja lisää polarisaatiota, taideyhteisöt tarjoavat ainutlaatuisen tilan dialogille. Tämä mikrokosmos mahdollistaa moniäänisen vuorovaikutuksen, jossa erilaiset perspektiivit voivat kohdata rakentavasti. Keskeinen tavoite on luoda tila, jossa marginaaliset ja valtavirran näkökulmat ovat yhtä arvokkaita, erilaisuutta ei nähdä uhkana vaan mahdollisuutena, ja yhteisöllisyys rakentuu kuuntelemisen ja haastamisen kautta. Taideyhteisö toimii näin vastarakenteena yhteiskunnan polarisoituneille keskustelukulttuureille. 

 

Seksuaalisuuden teemojen kautta avautuu moniulotteinen pedagoginen näkökulma, joka ylittää perinteiset tarkastelutavat. Tämä tutkimuksellinen lähestymistapa tarkastelee seksuaalisuutta kompleksisena sosiaalis-kulttuurisena ilmiönä, joka tarjoaa merkityksellisiä mahdollisuuksia kriittiseen yhteiskunnalliseen ajatteluun ja taiteelliseen itseilmaisuun. Keskeistä pedagogisessa prosessissa on luoda turvallinen ja avoin oppimisympäristö, joka mahdollistaa moniäänisen tarkastelun. Tämä edellyttää pedagogista joustavuutta, jossa opiskelijoiden omaa toimijuutta ja itsemääräämisoikeutta korostetaan. Taiteellinen työskentely toimii transformatiivisena välineenä, joka haastaa vallitsevia yhteiskunnallisia normeja ja binäärisiä kategorisointeja. Opiskelijoiden taiteelliset prosessit paljastavat, kuinka seksuaalisuus, sukupuoli, identiteetti ja kehollisuus kietoutuvat toisiinsa monikerroksisina kokemusmaailmoina. Taiteen tekeminen mahdollistaa kriittisen reflektion, jossa opiskelijat voivat tutkia omia rajojaan, normatiivisia rakenteita sekä yhteiskunnallisia valtasuhteita.

 

Tutkimuksellinen näkökulma korostaa, että taiteellinen prosessi ei ole suoraviivainen tai ennalta määritelty. Se sisältää erehdyksiä, neuvotteluja, väliaikaisia perääntymisiä ja uudelleenarviointeja. Tärkeintä on tunnustaa jokaisen opiskelijan ainutlaatuinen polku ja tunnistaa, ettei ole yhtä oikeaa tapaa lähestyä seksuaalisuuden kompleksisia teemoja. Taide toimii kriittisen ajattelun ja yhteiskunnallisen muutoksen välineenä. Se tarjoaa mahdollisuuden purkaa vakiintuneita käsityksiä, nostaa esiin marginalisoituja kokemuksia ja rakentaa uudenlaista ymmärrystä inhimillisestä moninaisuudesta. 

Koulutus / tieteellinen pätevyys

Taiteen maisteri, Taideyliopisto

Myöntöpäivä: 3 kesäk. 2016

Teatteritutkinto, Teatteri-ilmaisun ohjaaja

Myöntöpäivä: 30 toukok. 2008

Tehtävät yliopiston ulkopuolella

Tuntiopettaja, Taideyliopisto

14 marrask. 20238 jouluk. 2023

Tieteenala

  • Teatteri, tanssi, musiikki, muut esittävät taiteet
  • Kuvataide ja muotoilu
  • Nais- ja sukupuolentutkimus
  • Aikuiskasvatustiede
  • Filosofia

Hakusanat

  • Taidekasvatus, taiteen tutkimus, seksuaalisuus, naistutkimus, taidekasvatus, etiikka, seksuaalisuus, taidepedagogiikka, taideperustainen toimintatutkimus
  • Taiteen tutkimus
  • Seksuaalisuus
  • Sukupuolentutkimus
  • Ethics
  • Etiikka
  • taideperustainen tutkimus

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin, joissa Katri Kauppala on aktiivinen. Nämä aihemerkinnät ovat peräisin tämän henkilön tutkimustuotoksista. Yhdessä ne muodostavat ainutlaatuisen sormenjäljen.
  • 1 Samanlaiset profiilit