Puheen Aamu: Kukka Ranta ja Pirita Näkkäläjärvi: Pakkosuomalaistaminen määritteli ulkopuolelta sen, mikä saamelaisille on tärkeää

Mediasisältö: Tutkimus

Aikajakso1 marrask. 2019

Medianäkyvyys

1

Medianäkyvyys

 • Nimi1.11.2019
  Vaikuttavuus / laajuusKansallinen
  Medianimi / kanavaYle Puhe
  MediatyyppiRadio
  Kesto / pituus / koko19 min
  Maa/AlueSuomi
  Julkaisupäivämäärä01.11.2019
  KuvausKolonialismin perinne on totta Suomessakin, saamelaiset on sivuutettu täysin, sanoo 'Vastatuuleen - Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta' -kirjan toinen kirjoittaja Kukka Ranta. Suomalainen valtio ja yhteiskunta on rakennettu niin, että saamelaiset eivät kuulu sen viralliseen historiaan.

  Saamelainen maailmankuva on kitketty myös saamelaisilta. Kieli, kulttuuri ja koko käsitys siitä, mikä saamelaisille on tärkeää, on määritelty ulkopuolelta. Saamelaisasioista puhuvat saamelaiset kohtaavat häirintää ja vähättelyä, sanoo saamelainen yrityskauppa- ja viestintäammattilainen sekä tuleva saamelaiskäräjien jäsen Pirita Näkkäläjärvi. Saamelaisten oikeutusta puhua omista asioistaan kyseenalaistetaan toistuvasti ja stereotypioilla heille osoitetaan paikka yhteiskunnassa.

  Kirja pakkosuomalaistamisesta tulee hyvään saumaan, sanoo Näkkäläjärvi. Kiinnostus alkuperäiskansoja ja saamelaisia kohtaan on nyt vahva, samoin ihmisten kiinnostus omia juuriaan kohtaan. Lisäksi saamelaisilla on vaikeuksia saada oma äänensä kuuluviin.
  Toimijuus, selviytyminen, yhteisöllisyys. Näillä sanoilla Kukka Ranta kuvaa maailmaa, johon hän kirjaprosessin kautta sai tutustua.

  https://areena.yle.fi/1-50339055
  Tuottaja / kirjoittajaToimittajina Juhani Kenttämaa ja Anna Cadia
  URL-osoitehttps://areena.yle.fi/1-50339055
  HenkilötKukka Ranta, Pirita Näkkäläjärvi