Arktikum-tiedekeskus vääntää tikusta asiaa

Mediasisältö: Yhteiskunta

Kuvaus

Tiedätkö, mikä on kuusenperse? Tai miksi pihlaja on pyhä puu? Lapin yliopiston Arktinen keskus kertoo uudessa Tikusta asiaa -näyttelyssään arktisen puun tarinan. Luvassa on puisevia faktoja, veikeitä piirroksia, puunhalausta ja onpa joukkoon eksynyt muutama puujalkavitsikin.

Puunäyttelyn on kuvittanut Annastiina Mäkitalo, jolla on kokemusta niin lastenkirjojen kuvittamisesta, kangaskuosien suunnittelusta kuin yritysilmeiden luomisestakin. Kuvituksen suunnittelu alkoi helmikuussa.

– Kävin hiihtolomalla paikan päällä Arktikumissa tutustumassa tiloihin ja lomailin samalla Lapissa. Halusin kuviin tilaajan toivomaa modernia mutta leikkisää ja raikasta otetta, Mäkitalo kertoo.

Kuvitusta tehdessään Mäkitalo tutustui arktisella alueella kasvaviin puihin ja niiden ominaisuuksiin. Yksi näyttelyssä esitetty kysymys kuuluu: jos olisit arktinen puu, mikä puu olisit?

– Olisin varmaankin kataja, sillä se on hyvin sitkeä puu ja toimii mausteena, Mäkitalo vastaa.
Kun tikusta väännetään asiaa, tärkeimpänä materiaalina on luonnollisesti puu. Tiedekeskuksen työmestarit Tero Poikela ja Raimo Pankkonen ovat rakentaneet näyttelyä satoja tunteja. Puusepän näkökulmasta arktisten puulajien joukossa on yksi ylitse muiden.

– Koivu on hieno ja laadukas materiaali ja miellyttävä työstää, Poikela kuvailee.

Näyttelyn aikana Arktisen keskuksen ja tiedekeskus Pilkkeen yhteinen Puulla pärjää -oppimispolku tutustuttaa 3.–6.-luokkalaiset pohjoisten metsien merkitykseen ihmisten elämässä. Toiminnallisten ja vuorovaikutteisten tehtävien avulla oppilaat selvittävät, miten puulla on pärjätty ennen ja miten sen avulla pärjätään edelleen. Lisätietoja oppimispolusta lähetetään kouluille syyskuussa.

TIKUSTA ASIAA
Arktisen puun tarina
5.6.2015–10.4.2016
Arktikum-tiedekeskus, Pohjoisranta 4, Rovaniemi

 

Aikajakso1 kesäk. 2015

Medianäkyvyys

1

Medianäkyvyys

  • NimiArktikum-tiedekeskus vääntää tikusta asiaa
    Julkaisupäivämäärä01.06.2015
    HenkilötMarjo Laukkanen