Gulag-elokuvaseminaari

Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistuminen ja tapahtuman järjestäminenTyöpajan, paneelin, session tai tutoriaalin järjestäminen

Kuvaus

Lapin yliopistossa järjestetään huhtikuussa elokuvaseminaari Gulag-vankileireistä
20.3.2023

Elokuvaseminaarissa paneudutaan poliittiseen vainoon ja vankileireihin Neuvostoliitossa. Seminaariin osallistuu elokuvataiteen valtiopalkittu ohjaaja Kanerva Cederström, jonka kaksi elokuvateosta esitetään tapahtumassa. Kaikille avoin seminaari pidetään lauantaina 22.4.

Suomesssa on viime aikoina käyty vilkasta keskustelua naapurimaamme Venäjän 1900-luvun historiasta. Venäjän kansa eli hirmuvallan alaisena Neuvostoliiton diktaattorin Josif Stalinin kolmenkymmenen vuoden hallituskauden (1923–1953) aikana.

Gulag-vankileirit vaativat miljoonien ihmisen hengen. Sorron aikana tuhansia Neuvosto-Karjalaan muuttaneita suomalaisia teloitettiin tai karkotettiin Siperiaan tai muille etäisille alueille.

– Seminaarissa keskustellaan Gulag-vankileireistä kertovista elokuvista historiallisen muistin kantajina ja historiallisten tapahtumien esittäjinä, Mari Mäkiranta kuvailee.

Seminaarissa on mukana elokuvataiteen valtiopalkittu ohjaaja Kanerva Cederström. Tapahtumassa esitetään hänen elokuvateoksensa Sandarmohin suru ja Trans-Siberia – Muistiinpanoja leireiltä. Ohjaaja Kanerva Cederström ja tuottaja Niko Väistö kertovat elokuvista.

Oulun yliopiston sosiologian professori Vesa Puuronen kuvaa Gulag-historiaa ja sen vaikutuksia Neuvostoliiton yhteiskuntaan. Venäjä-tutkija, elokuva- ja kirjallisuuskriitikko Pentti Stranius kertoo kielletystä neuvostoelokuvasta ja elokuvasensuurista.

Visuaalisen kulttuurin tutkija Mari Mäkiranta puhuu tilaisuuden alussa elokuvan, sukupuolen ja muistin suhteista. Yhteiskuntatieteilijä, professori Suvi Ronkainen pitää seminaarissa esitelmän väkivallan eri muodoista sekä vallan ja sukupuolen eri kohtaamistavoista.

Seminaarin tauoilla voi tutustua taiteen maisteri Timo Metsäjoen ääniteokseen Vankileirien saaristo – vaiettu historia.

Seminaarin järjestävät yhteistyössä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta ja Koneen Säätiön rahoittama Artivismin ääret – Taide, aktivismi ja sukupuolittunut väkivalta -hanke. Tapahtuma on jatkoa vuonna 2020 järjestetylle seminaarille.

Seminaarin ohjelma ja tarkemmat tiedot.

Lisätietoja:
Mari Mäkiranta, p. 0400 840579, mari.makiranta(at)ulapland.fi
Aikajakso22 huhtik. 2023
Tapahtuman tyyppiSeminaari
SijaintiRovaniemi, SuomiNäytä kartalla
Vaikuttavuus / laajuusKansallinen