Biocolour - Exploring Sustainable Colout (Tapahtuma)

  • Nuutinen, A. (Toimituskunnan jäsen)
  • Riikka Räisänen (Toimituskunnan jäsen)

Aktiviteetti: Toimituksellinen ja muu julkaisuihin liittyvä työToimituskunnan jäsenyys

Kuvaus

Mitä ovat biovärit ja bioväriaineet ja mistä ne ovat peräisin? Kuinka niiden käyttö voisi edistää kestävämpää rinnakkaiseloa meitä ylläpitävän maapallon kanssa? Bioväriaineiden tutkimus ja visioinnit tulevaisuuden kestävästä väristä valtaavat Arktikum-talon Valo- ja Katve-galleriat 14.10.–5.12.2021. Kutsumme sinut uudelleenkuvittelemaan suhdettamme väriin ja tutkimaan kanssamme moninaisia tapoja, joilla bioväreistä voisi tulla uusi luonnollinen normaali.

Luonnonväriaineiden käytöllä on pitkä historia, mutta synteettisten väriaineiden keksiminen ja maailmanlaajuinen yleistyminen ovat ajan saatossa syrjäyttäneet ne. Muutos kohti monimuotoisuutta ja entistä kestävämpää värivalikoimaa tarvitsee tuekseen uutta ymmärrystä biopohjaisista, ekotehokkaista värin lähteistä ja sovelluksista. Myös suhteemme ja suhtautumisemme väriin kaipaa uudenlaista tarkastelua.

Kuinka uusin tieto bioväriaineista vaikuttaa elämäämme, toimintaamme sekä ajatuksiimme väristä? Näyttelyssä tutustutaan siihen, miten eri alojen asiantuntijat tutkijoista ja suunnittelijoista taiteilijoihin ja yrittäjiin tutkivat näitä kysymyksiä. He yhdistävät vanhan tietämyksen uusimpiin tieteen menetelmiin ja luovat tulevaisuuden skenaarioita – samalla tunnistaen, että BIO-etuliite bioväriaineessa tarkoittaa elävää olentoa. Se muistuttaa meitä siitä, että kaikki bioväriaineiden tutkimus ja käyttö on yhteistyötä luonnon ja ei-inhimillisten eliöiden kanssa.

Biovärit - Tutkimuksia kestävästä väristä -näyttely on syntynyt BioColour-tutkimushankkeen ja Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan välisenä yhteistyönä. BioColour-hankkeessa kehitetään uusia menetelmiä luonnosta peräisin olevien väriaineiden tuotantoon ja käyttöön. Hanke on Helsingin yliopiston johtama ja Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama. Näyttelyssä on esillä materiaalia BioColour-tutkimushankkeesta ja sen yhteistyökumppaneilta sekä opiskelijoiden visuaalis-materiaalisia pohdintoja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Futures Studio –opintojaksolta, joka pohjautuu pohjoisuuden teemalle sekä muodin ja tekstiilitrendien ennustamiselle. Töissään opiskelijat tutkivat teemoja, jotka liittyivät bioväreihin ja bioväriaineisiin, sekä pohtivat mahdollisia väritulevaisuuksia ja -skenaarioita. Näyttelyn ovat kuratoineet työelämäprofessori Julia Lohmann ja tohtorikoulutettava Ingvill Fossheim Aalto yliopistosta.

Näyttely on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 ohjelmaa.
Aikajakso14 lokak. 20215 jouluk. 2021
Tapahtuman tyyppiNäyttely
SijaintiRovaniemi, SuomiNäytä kartalla
Vaikuttavuus / laajuusKansainvälinen