Vastatuuleen: Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta

Kukka Ranta, Jaana Kanninen

Research output: Book/ReportBookGeneral public

Abstract

Suomessa asuu EU:n ainoa alkuperäiskansa, saamelaiset. Vaikka saamelaisten historia ulottuu tuhansien vuosien taakse, on tietämys tästä kansasta ja sen rikkaasta kulttuurista hataraa. Historiankirjoitus ja kouluopetus sivuuttavat yhä saamelaiset. Tämä kirja syntyi tarpeesta paikata tätä aukkoa.
-
Vastatuuleen avaa saamelaista mielenmaisemaa ja pureutuu saamelaisten kokemushistoriaan. Avainteemana on pakkosuomalaistamisen pitkä jatkumo, johon kuuluvat maiden menetys sekä saamelaisen maailmankuvan, yhteiskuntajäjrestelmän ja kielen tukahduttaminen. Kirja kertoo myös nousevasta saamelaissukupolvesta, joka osaa ja uskaltaa olla ylpeä kansastaan ja kulttuuristaan.
-
Kukka Ranta ja Jaana Kanninen ovat toimittajia ja tietokirjailijoita, Ranta lisäksi väitöskirjatutkija ja valokuvaaja. Kirjaa tehdessään he ovat korostaneet kuuntelemisen tärkeyttä, yhteisöjen tarpeita sekä alkuperäiskansan näkökulman avaamista suomalaiselle valtaväestölle. Vastatuuleen on tehty tiiviissä vuorovaikutuksessa saamelaisten kanssa, alkuperäiskansatutkimuksen eettisten ohjeiden luotsaamana.
-
Kustantamo S&S:
https://kustantamo.sets.fi/kirja/vastatuuleen

Lisätietoa kirjasta, medianäkyvyys, saatavuus, esiintymiset:
https://saamelaiskirja.wordpress.com

Kannen valokuva: Lada Suomenrinne
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
PublisherKustantamo S&S
Number of pages363
ISBN (Electronic)9789515248978
ISBN (Print)978-951-52-4866-4
Publication statusPublished - 25 Oct 2019
MoEC publication typeE2 Popularised monograph

Field of science

  • Multidisciplinary
  • Social policy

Citation for this output