Migratory fish: String art

Research output: Artistic and non-textual formExhibitionArt in coproductionpeer-review

Abstract

Vaelluskaloilla tarkoitetaan lajeja, jotka syntyvät virtavesissä, viettävät kasvuvaiheen meressä tai järvessä ja palaavat takaisin synnyinalueelleen lisääntymään. Lohi, taimen ja muutkin vaelluskalamme tarvitsevat koski- ja virtapaikkoja lisääntymiseen ja osa myös poikasvaiheen kasvuun. Lisäksi vaelluskalojen luontainen elinkierto edellyttää kulkumahdollisuutta jokien poikasalueiden ja järven tai meren syönnösalueiden välillä.

Vaelluskaloistamme järvilohi ja meritaimen ovat äärimmäisen uhanalaisia, perämeren lohi, vaellussiika, ankerias ja taimenen sisävesikannat napapiirin eteläpuolella luokitellaan erittäin uhanalaisiksi.

Vesivoimapadot ehkäisevät vaelluskalojen nousun virtavesiin. Kalastajat ja luonnonsuojelijat vaativat heikosti tuottavien patojen purkua sekä kalateiden rakentamista.

Kansalaistottelemattomuus on rauhanomaisen poliittisen protestin muoto, jossa kieltäydytään noudattamasta lakia tai aktiivisesti rikotaan sitä tavoitteena korjata koettu epäoikeudenmukaisuus. Pohjois-Suomen taidemaailmassa on käynnissä liike, jolla osoitetaan tuki vaelluskalojen elinolojen puollustamiseen liittyvään kansalaistottelemattomuuteen. Tämä teos on osa taiteilijoiden ympäristötietoista liikettä.
Translated title of the contributionMigratory fish: String art
Original languageFinnish
Size60cm X 40 cm
Publication statusPublished - Apr 2021
MoEC publication typeF2 Public partial realisation of a work of art
EventLuontotunteita - Galleria Kellokas, Äkäslompolo, Finland
Duration: 11 Apr 202126 May 2021
https://www.lapintaiteilijaseura.fi/events/luontotunteita/

Field of science

  • Visual arts and design

Citation for this output