Pako pohjoiseen ja pohjoisesta: Kerrostunut pakolaiskuvaus lyhytelokuvassa They Came in Crowded Boats and Trains

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

61 Downloads (Pure)

Abstract

Vuonna 2015 Eurooppaan pyrki Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta historiallisen suuri joukko turvapaikanhakijoita, pakolaisia ja siirtolaisia. Osa heistä päätyi suuntaamaan Suomeen Pohjois-Ruotsin ja Venäjän rajojen yli. Lapin sodan aikaan, vuonna 1944, pakolaisvirta kulki toiseen suuntaan: Suomesta Ruotsiin. Artikkeli tarkastelee taideteosta, jossa rinnastetaan nämä kaksi aikatasoa ja tapahtumakulkua.

Minna Rainion ja Mark Robertsin lyhytelokuva They Came in Crowded Boats and Trains (2017 Suomi) kuvaa ”pohjoista” osin uudesta näkökulmasta. Elokuvan päähenkilöt, reaalielämässään itse turvapaikanhakijoita, ovat lukuisten mediaesitysten kehyksessä tunnistettavasti ”eteläisiä” hahmoja pohjoisessa maisemassa. Teoksen kertojaääni taas lukee otteita pohjoissuomalaisten pakolaisten kirjeistä ja päiväkirjoista seitsemänkymmenen vuoden takaa.

Teoksessa menneisyyden ja nykyisyyden tapahtumat asettuvat ajan ja paikan ylittävään dialogiin. Kysymme artikkelissa, millainen kulttuurinen muisti ja kuvasto on rakentunut evakkouden ympärille ja miten Rainion ja Robertsin teos asettuu suhteessa siihen. Onko kahden aikakauden pakolaiskuvien välillä löydettävissä samanlaisuutta tai eroja? Analysoimme teoksessa rakentuvia suhteita ja asetelmia, kuten eri ajassa matkaavien pakolaisten eroja, erilaisuutta ja vertaisuutta, mutta myös elokuvassa rakentuvaa tietoisuutta suhteessa pakolaisuutta määrittäviin valtarakenteisiin ja historiallisiin rinnastuksiin.
Original languageFinnish
Pages (from-to)8-24
Number of pages16
Journal Lähikuva
Volume33
Issue number2
DOIs
Publication statusPublished - 2020
MoEC publication typeA1 Journal article-refereed

Field of science

  • Other humanities
  • Visual arts and design
  • History and archaeology
  • Sociology

Citation for this output