Naistutkimuksen alkuja: muistikuvia akateemiselta kentältä

Kirsti Lempiäinen, Liisa Rantalaiho

Research output: Book/ReportBookScientificpeer-review

Abstract

Mistä naistutkimus Suomessa lähti liikkeelle? Miten toimittiin, mistä saatiin tukea ja millaista vastustusta kohdattiin? Miten naistutkimuksesta tuli yliopistollinen oppiaine?

Naistutkimuksen alkuja -teoksessa tarkastellaan sukupuolentutkimuksen edeltäjän, naistutkimuksen oppiaineen syntyä Suomessa. Kirjassa opiskelijat, tutkijat, opettajat ja opetusalasta vastaavat muistelevat oppiaineen moninaisia alkuja ja osin ristiriitaistakin kehitystä. Muisteluissa on tilaa erilaisille näkökulmille ja äänille. Naistutkimus on moninaisen yhteistyön ja lukemattomien talkootyötuntien lisäksi otollisen yhteiskunnallisen tilanteen ja sattumien tulosta.

Kirjoittajat lähestyvät aihetta erityisesti yhteiskuntatutkimuksen näkökulmasta. Kirja on tärkeä lisä suomalaisen sukupuolentutkimuksen historiankirjoitukseen, ja teoksella on paljon annettavaa myös muille ihmistieteille, erityisesti niiden kehityksestä ja tieteenhistoriasta kiinnostuneille. Se osallistuu myös keskusteluun menneisyyden rakentumisesta nykypäivässä ja menneisyydelle annetuista merkityksistä.
Original languageFinnish
Place of PublicationTampere
PublisherVastapaino
Number of pages207
ISBN (Print)978-952-397-034-2
Publication statusPublished - 15 Oct 2023
MoEC publication typeC1 Separate scientific books

Field of science

  • Gender studies

Citation for this output