Moido fossiiliutopia! -näyttely

Research output: Artistic and non-textual formExhibitionSolo art production

Abstract

Moido fossiiliutopia! -sarjan teokset on toteutettu kirjonta- ja huovutustekniikalla raanuihin, jotka todennäköisesti on tehty 1970–80-luvulla. Raanuissa näkyy ihmiskeskeinen maailma, johon kaupunkiarkitodellisuudesta poiketen muut eläimet ja eliöt ovat ilmaantuneet mukaan. Raidat voi nähdä abstrakteina ja moderneina tai perinteen kantajina. Moido fossiiliutopia! -sarjan vaakaraitataustoja voi ajatella matemaattisten, suorakulmaisten muotojen muodostamina suurkaupunkikuvina, mutta ne voivat Elsa Montellin raanujen tapaan ilmentää myös luontoa. Kuvakieli pyrkii kurottamaan tämän hetken normaalin ohi parempaan tulevaisuuteen. Päästäänkö fossiiliutopialle sanomaan hyvästit?

Teoksissa esiintyy monimutkainen ja ristiriitainen mielenmaisema, jossa tietoisuus ilmasto- ja ekokriisistä, arkielämän ristiriitaisuus, kaiken keskinäisriippuvuus sekä erilaisten eliölajien ja ekosysteemien ihmeellisyys kietoutuvat fossiiliutopian usvaan kaikissa eri öljyn sävyissä. Syyllisyyttä maapallon valtaamisesta, tuhoamisesta ja tuhon sivustaseuraajan osaa on vaikeaa sietää. Todellisuuspako auttaa kestämään rankkoja uutisia katoavista lajeista ja eri puolilla jylläävistä ekokatastrofeista. Samalla maapallon säilyttäminen elinkelpoisena on riippuvainen meidän homo sapiens -apinoiden kyvystä myöntää oma pieni ja verrattain hyödytön, tai lähinnä haitallinen, roolimme osana monimutkaista luonnonjärjestelmää. Ehkä kaikkea ei vielä ole menetetty. Jäljelle jäävät ainakin laulu ja tanssi.
Original languageFinnish
Place of PublicationRovaniemi
PublisherLapin yliopisto
Publication statusPublished - 2024
MoEC publication typeF1 Published independent work of art
EventMoido fossiiliutopia! -näyttely - Galleria Hämärä, Lapn yliopisto, Rovaniemi, Finland
Duration: 10 Jan 202425 Jan 2024
https://www.ulapland.fi/news/Vuoden-ensimmaiset-nayttelyt-avautuvat-taiteiden-tiedekunnan-F-talon-gallerioissa/nzxestga/1741ca29-3a18-4b1a-80e6-8a106ca85e1a

Field of science

  • Visual arts and design

Citation for this output