Kaupunkiluonnon aistiympäristö suunnittelukysymyksenä

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Abstract

Kaupunkipuistojen avulla on mahdollista tutkia sekä ekologisen että esteettisen monimuotoisuuden hyvinvointivaikutuksia. Monilajisina aistiympäristöinä viheralueet vaikuttavat monin eri tavoin niin ihmisten kuin muidenkin eliölajien elinympäristöihin. Näihin kohdistuu kuitenkin monenlaista arvottamista ja hyödyntämispainetta.
Kaupunkirakennetta tiivistetään edelleen ottamalla lisärakentamiselle tilaa viheralueista, vaikka kaupunkiluonnossa oleminen ja liikkuminen edistävät ihmisten psykofyysistä hyvinvointia niin ekologisen kuin esteettisenkin monimuotoisuuden kautta. Viheralueet tarjoavat myös elinympäristön monille muille lajeille, esimerkiksi linnuille.
Eri tiedealueilla tehty tutkimus öisen keinovalon, melun ja tunnelman vaikutuksista ihmisten hyvinvointiin ja muiden eliölajien elinmahdollisuuksiin kertoo viheralueiden tärkeydestä.
Luvussa tarjotaan ajatusta ekosysteemipalveluista kokonaisvaltaiseksi näkökulmaksi vastuulliselle suunnittelulle matkailussa. Viheralueiden monimuotoisuuden säilyttämiseen löytyy useita keinoja, joilla ehkäistä ihmiskeskeiseksi kapeutuneen suunnittelun aiheuttamia terveyshaittoja kaikkien eliölajien, myös ihmisen, eduksi.
Vastuulliseen suunnitteluun tarvitaan lisää mittareita, seurantaa sekä hyvinvoinnin ja tavoitteiden indikaattoreiden uudelleenmäärittelyä.
Original languageFinnish
Title of host publicationMatkailunkestävä Suomi?
Subtitle of host publicationVastuullinen suunnittelu kultttuuri- ja luontoympäristöissä
EditorsSoile Veijola
Place of PublicationHelsinki
PublisherSuomalaisen kirjallisuuden seura
Chapter4
Pages163-227
Number of pages64
ISBN (Electronic)978-951-858-641-1, 978-951-858-642-8
ISBN (Print)978-951-858-640-4
DOIs
Publication statusPublished - 27 Sept 2023
MoEC publication typeA3 Part of a book or another research book

Publication series

SeriesTietolipas
Number283
ISSN0562-6129

Field of science

  • Tourism research

Citation for this output