Growth, Death and Decay - Kasvu, kuolema ja hajoaminen

Heidi Pietarinen (Artist), Satu Miettinen (Artist), Melanie Sarantou (Artist), Tomi Knuutila (Artist), Outi Valanto (Artist), Terhi Marttila (Artist)

Research output: Artistic and non-textual formExhibitionArt in coproductionpeer-review

Abstract

Growth, Death and Decay - näyttely keskittyy teemallisesti kasvuun, kuolemaan ja rappeutumiseen biotaiteen suuntina. Teokset esittelevät muun muassa datan keräämiseen ja orgaanisen materiaalin kasvuun liittyvää rytmiä, liikettä ja ääntä biotaiteen hengessä.

Missä kulkevat elävää materiaalia hyödyntävän biotaiteen rajat? Millaista tietoa jää tieteellisen tutkimustyön ulkopuolelle? Miten biotaide voidaan muuttaa taidelähtöisten menetelmien kautta tiedoksi ja taiteelliseksi ajatteluksi?

Koronavirus COVID-19 ja etäyhteyksiin siirtyminen aiheutti taiteilijaryhmän työskentelylle vieraantumisen tilan, joka loi lähtökohdat materiaali- ja taidelähtöiselle tutkimukselle biotaiteen eli elävien organismien ja vitaalisen materiaalisuuden parissa. Luonnonilmiöt piirtyivät esiin tallentavan kenttätyön avulla kotikeittiössä, lähimetsässä tai taivaan kappaleita seuraamalla, koska myös tuulella, orgaanisella juurikasvulla ja mikrobeilla on kyky muodostaa kuvia. Teokset välittävät myös ajatuksen siitä, että luonto ei koostu esineistä vaan sitä voi tarkkailla erilaisten elämänmuotojen ja kanssaeläjien avulla: Millaista on yhteistyö taiteilijan ja luonnon välillä?

Mukana näyttelyssä on biotaiteen ja taidelähtöisten menetelmien tutkijoita, kuten tekstiilialan professori Heidi Pietarinen, dekaani, palvelumuotoilun professori Satu Miettinen, yliopistotutkija Melanie Sarantou, digitaalisen median lehtori Tomi Knuutila ja jatko-opiskelija Outi Valanto Lapin yliopistosta sekä jatko-opiskelija Terhi Marttila portugalilaisesta Porton yliopistosta.

Original languageFinnish
PublisherLapin yliopisto taiteiden tiedekunta
Publication statusPublished - 9 Nov 2021
MoEC publication typeF2 Public partial realisation of a work of art
EventGrowth, Death and Decay – Kasvu, kuolema ja hajoaminen - Gallery Hämärä, Rovaniemi, Finland
Duration: 9 Nov 202125 Nov 2021

Field of science

  • Visual arts and design

Citation for this output