Finlaysonin Tampereen tehtaan ateeljeessa 1950-80 luvulla

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Abstract

Finlaysonin tehdas Tammerkosken partaalla oli 1920-luvulla jo satavuotias suomalaisen teollisuuden ikoni, tuhansia ihmisiä työllistänyt Pohjoismaiden suurin tehdas. Omat asuntoalueet, sosiaalipalvelut ja seuratoiminta tekivät ’vinlaysonilaisista’ omintakeisen yhteisön tehdaskaupungin ytimessä. Yhden tehtaan merkitystä koko kaupungille ei voi tässä tapauksessa liioitella.

Finlaysonin historian toinen osa kertoo ensimmäisen kerran, miten suuryhtiö onnistui säilyttämään poikkeuksellisen asemansa ja maineensa aina 1970-luvulle asti. Vasta tuolloin yhtiö joutui ensin kannattavuuskriisiin, sitten syöksykierteeseen ja lopulta myyntiin. Viimeiset koneet pysähtyivät 1990-luvulla. Jäljelle jäivät vaikuttavat rakennukset, Finlaysonin nimi ja tuhannet kangaskuosit, jotka kirjan runsas kuvitus palauttaa eloon.

Finlaysonin tarina on osa teollisuuden globaalia rakennemuutosta. Se on myös tarina teollisen rakennusperinteen synnystä ja pelastumisesta. Suljetusta tehdasalueesta tuli historiaa henkivä kaupunkilaisten olohuone, joka muistuttaa kadonneesta tehdasyhteisöstä, mutta on samalla osa jälkipolvien identiteettiä.

Original languageFinnish
Title of host publicationFinlayson. II (1918-2020), Puuvillan jättiläinen
EditorsJussi Koivuniemi, Heidi Pietarinen, Marja Lähteenmäki, Anne-Mari Lehto, Mari Lind
Place of PublicationTampere
PublisherVapriikki
Pages441-463
ISBN (Print)978-952-371-033-7
Publication statusPublished - 22 Jun 2022
MoEC publication typeA3 Part of a book or another research book

Publication series

SeriesTampereen museoiden julkaisuja
Number166
ISSN1237-5276

Field of science

  • Visual arts and design

Citation for this output