Ennen kaikkea: – Tekstiilitaiteen sivuaineen opiskelijoiden teoksia lukuvuodelta 2020–2021

Research output: Artistic and non-textual formExhibitionArt in coproduction

Abstract

Ennen kaikkea -näyttely koostuu Lapin yliopiston tekstiilitaiteen sivuaineen opiskelijoiden tuotoksista lukuvuodelta 2020–2021. Pintasuunnittelu, Kokeileva tekstiili-ilmaisu ja Tekstiilitaiteen produktiot -opintojaksoilta valikoidut kuosit, materiaalitutkielmat ja taideteokset valottavat tekstiilitaiteen moninaisia ulottuvuuksia. Näytteilleasettajina toimivat sivuaineopiskelijat niin sisustus- ja tekstiilimuotoilun kuin vaatetussuunnittelun, graafisen suunnittelun ja kuvataidekasvatuksen aloilta sekä Arctic Art and Design -maisteriohjelmasta.

Sivuaineen teemana oli Arctic Design Week 2021 -teema Be Proactive, joka asettaa ennakoinnin ja vastuullisuuden muotoilualan keskeiseksi näkökulmaksi. Opiskelijoiden tehtävänä oli pohtia, mitä proaktiivisuus tarkoittaa taiteen näkökulmasta ja miten voisimme valmistautua sellaiseen, josta emme etukäteen tiedä. Teema kirvoitti pohdintoja muun muassa yksilön ja yhteisön vastuusta, epävarmuuksien sietämisestä, joustavuudesta ja lapsuudesta.

Teeman käsittely tulee näkyväksi paitsi teosten aiheissa, myös materiaali- ja tekniikkavalinnoissa. Kestävät arvot ja vastuullisuus näkyvät kiinnostuksena luonnonväreillä värjäämiseen ja kierrätysmateriaalien hyödyntämiseen taiteessa ja valintoja on tarkasteltu kriittisesti. Proaktiivinen tekstiilitaide näyttäytyy opiskelijoiden työskentelyssä myös vahvasti yhteisöllisenä ja osallistavana.
Original languageFinnish
PublisherLapin yliopisto taiteiden tiedekunta
Publication statusPublished - 27 Sep 2021
MoEC publication typeF2 Public partial realisation of a work of art
EventEnnen kaikkea: – Tekstiilitaiteen sivuaineen opiskelijoiden teoksia lukuvuodelta 2020–2021 - Lapin yliopiston galleriat Hämärä, Lyhty ja Seinä, Rovaniemi, Finland
Duration: 28 Sep 202114 Oct 2021
https://www.ulapland.fi/news/Syys-lokakuun-vaihteen-nayttelytarjontaa-taiteiden-tiedekunnan-F-talon-gallerioissa/b0ecnyiq/7910ce68-906a-479a-93bc-3b9fa84850fe

Field of science

  • Visual arts and design

Citation for this output