Elsa Montell - Taidekutomo Lapin Raanu -näyttely : (kuratonti)

Tiia Mäläskä (Curator), Jenni-Liisa Yliniva (Curator), Kristiina Wiherheimo (Curator)

Research output: Artistic and non-textual formExhibitionSolo art production

Abstract

Pohjoissuomalainen raanu on sileäpintainen, vaakaraitainen villainen käyttötekstiili, jota käytettiin perinteisesti esimerkiksi rekipeitteenä, kotavaatteena ja sängynpeittona. Elsa Montell, joka tunnetaan myös nimellä Montell-Saanio, arvosti suuresti pohjoisen tekstiiliperinteitä ja kudontataitoa. Hän valjasti työllään perinteisen raanunkudonnan uuteen tehtävään: modernin taide- ja sisustustekstiilin valmistukseen.

Montell tunnetaan erityisesti taidokkaana värien käyttäjänä, joka värjäsi itse raanujensa värimallit ja kehitti raanun kudontatekniikkaa saadakseen aikaan visioimiaan maisemallisia väriliukumia. Taidekutomo Lapin Raanun taitavat kutojat toteuttivat taiteilijan luonnosten ja tarkkojen ohjeistusten pohjalta upeita, kansainvälisesti palkittuja raanumalleja kolmen vuosikymmenen ajan. Montellin uudistustyön ansiosta raanujen kudonta oli suosionsa huipulla 1960–1970-luvuilla.

Näyttelyssä on esillä niin ikisuosikkeja, kuin harvinaisempiakin raanumalleja taidekutomon tuotannon alusta loppuun saakka. Valokuvat, luonnokset ja kutomon esineistö valottavat taidekutomon arkea, sekä raanun matkaa luonnoksesta valmiiksi tuotteeksi. Kokemuksia tekstiilitaiteen prosesseista tarjoavat näyttelyn yhteydessä järjestettävät pop up -työpajat.

Näyttelyn toteuttaa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opettajista ja opiskelijoista koostuva työryhmä Rovaniemen kaupungin sivistyslautakunnan tuella. Näyttelykokonaisuus on koottu yhteistyössä Elsa Montellin perikunnan, raanukeräilijä Maarit Jauholan ja Lapin maakuntamuseon, Rovaniemen taidemuseon sekä Taito Lapin kanssa.
Original languageFinnish
PublisherLapin yliopisto taiteiden tiedekunta
Publication statusPublished - 13 Oct 2022
MoEC publication typeF1 Published independent work of art
EventElsa Montell - Taidekutomo Lapin Raanu - Galleriat Valo ja Katve, Pohjoisranta 4, Rovaniemi, Finland
Duration: 13 Oct 20224 Dec 2022
https://www.ulapland.fi/news/Tekstiilitaiteilija-Elsa-Montellin-elamantyota-esitteleva-nayttelykokonaisuus-avautuu-taiteiden-tiedekunnan-Arktikum-talon-gallerioissa/38013/dec90d08-5e43-42d5-8dfc-fb4bd06e0b3c

Field of science

  • Visual arts and design

Citation for this output