Global Northern Communities and Societies

Organisation profile

Profile Information

Pohjoisia yhteiskuntia leimaa paitsi vahva paikallisuus ja omaleimaisuus, myös ilmastokriisin kaltaisten globaalimuutosten vahva näkyvyys sekä väkirikkaiden keskusalueiden kanssa käytävä jatkuva sosiaalinen, kulttuurinen ja taloudellinen vaihto. Pohjoiset ja arktiset yhteiskunnat voivat olla muualta käsin määrittyvien muutosprosessien kohteita, mutta ne tarjoavat myös vaihtoehtoisia näkökulmia ja ratkaisuja globaaleihin kysymyksiin.

Globaalien pohjoisten yhteiskuntien tutkimusyhteisö lähestyy pohjoisia yhteiskuntia politiikan- ja kulttuurintutkimuksen, kulttuurihistorian, arktisen alkuperäiskansatutkimuksen ja muiden yhteiskuntatieteiden näkökulmista. Tutkimusteemat ulottuvat yksilöiden ja yhteisöjen olemassaolon peruskysymyksistä – kuten jatkuvuus, kestävyys ja sosiaalinen hyväksyntä – hallinnan, kulttuurin, tiedon ja tietämisen monimuotoisiin käytäntöihin. Tutkimuksessa hyödynnetään myös oikeudellisia, kasvatuksellisia, taiteellisia ja luonnontieteellisiä näkökulmia.

Tavoitteenamme on

  • tutkia pohjoisten yhteiskuntien sosiaalisia, kulttuurisia, poliittisia ja historiallisia olosuhteita ja tehdä arktisten alkuperäiskansojen osallistavaa yhteisölähtöistä tutkimusta
  • luoda uudenlaisia tietämisen muotoja ja metodologiaa yhteiskunta- ja humanistisiin tieteisiin
  • koota yhteen alan tutkimusta ja verkostoja Lapin yliopistossa ja laajentaa niitä kansallisesti ja kansainvälisesti
  • olla pohjoisten yhteiskuntien tutkimuksen näkyvä akateeminen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Fingerprint

Dive into the research topics where Global Northern Communities and Societies is active. These topic labels come from the works of this organisation's members. Together they form a unique fingerprint.

Collaborations and top research areas from the last five years

Recent external collaboration on country/territory level. Dive into details by clicking on the dots or