Tiedeykkönen: Viimeinen oljenkorsi vai vaarallinen harhapolku? Ilmastonmuokkaus on tabu, josta tutkijat kaipaavat asiallista keskustelua

Media contents: Research

Description

Kiistanalainen ilmastonmuokkaus tekee uutta tulemista. Syy on se, että päästövähennykset laahaavat, lämpöennätyksiä rikotaan ja yhä tuhoisammista sään ääri-ilmiöistä on jo tullut pelottavan tuttuja vieraita. Ilman radikaalia käännettä maapallon lämpeneminen uhkaa karata yli kriittisenä pidetyn 1,5 asteen turvarajan. Riskialttiiden perinteisten ilmastonmuokkausmenetelmien rinnalle on esitetty uusia tekniikoita, joista osa on yllättäen noussut jopa Suomen ja EU:n ilmastopolitiikan keskiöön. Lisäksi tutkitaan ratkaisuja, jotka kuulostavat tieteisfiktiolta, kuten jäätiköitä suojeleva jättimäinen verho tai Argentiinan kokoinen aurinkovarjo avaruudessa. Mitä ilmastonmuokkauksesta oikein pitäisi ajatella? Onko kyseessä ihmiskunnan viimeinen oljenkorsi, eräänlainen kipeästi kaivattu planeetan plan B, vai sittenkin vaarallinen harhapolku. Ja olisiko parempi termi ilmastonkorjaus tai ilmastoväliintulo, kuten tutkimuspiireissä on ehdotettu? Haastateltavana ovat erikoistutkija Antti-Ilari Partanen Ilmatieteen laitokselta ja yhteiskuntatieteellinen ympäristötutkija Ilona Mettiäinen Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta. Toimittajana on Jaro Asikainen.

Ohjelman tiedot

Ääniraidat: suomi stereo
Kuunneltavissa ulkomailla
Period12 Mar 2024

Media coverage

1

Media coverage

 • TitleTiedeykkönen: Viimeinen oljenkorsi vai vaarallinen harhapolku? Ilmastonmuokkaus on tabu, josta tutkijat kaipaavat asiallista keskustelua
  Impact / scopeNational
  Media name/outletYle: Tiedeykkönen
  Media typeRadio
  Duration/Length/Size48:47
  Country/TerritoryFinland
  Date12.03.2024
  DescriptionKiistanalainen ilmastonmuokkaus tekee uutta tulemista.

  Syy on se, että päästövähennykset laahaavat, lämpöennätyksiä rikotaan ja yhä tuhoisammista sään ääri-ilmiöistä on jo tullut pelottavan tuttuja vieraita. Ilman radikaalia käännettä maapallon lämpeneminen uhkaa karata yli kriittisenä pidetyn 1,5 asteen turvarajan.

  Riskialttiiden perinteisten ilmastonmuokkausmenetelmien rinnalle on esitetty uusia tekniikoita, joista osa on yllättäen noussut jopa Suomen ja EU:n ilmastopolitiikan keskiöön.

  Lisäksi tutkitaan ratkaisuja, jotka kuulostavat tieteisfiktiolta, kuten jäätiköitä suojeleva jättimäinen verho tai Argentiinan kokoinen aurinkovarjo avaruudessa.

  Mitä ilmastonmuokkauksesta oikein pitäisi ajatella? Onko kyseessä ihmiskunnan viimeinen oljenkorsi, eräänlainen kipeästi kaivattu planeetan plan B, vai sittenkin vaarallinen harhapolku.

  Ja olisiko parempi termi ilmastonkorjaus tai ilmastoväliintulo, kuten tutkimuspiireissä on ehdotettu?

  Haastateltavana ovat erikoistutkija Antti-Ilari Partanen Ilmatieteen laitokselta ja yhteiskuntatieteellinen ympäristötutkija Ilona Mettiäinen Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta. Toimittajana on Jaro Asikainen.

  Ohjelman tiedot
  Ääniraidat: suomi stereo
  Kuunneltavissa ulkomailla
  Producer/AuthorJaro Asikainen
  URLhttps://areena.yle.fi/1-67829440?utm_medium=social&utm_campaign=areena-web-share&utm_source=copy-link-share
  PersonsAntti-Ilari Partanen, Ilona Mettiäinen

Keywords

 • climate intervention
 • geoengineering
 • ice sheet conservation
 • ilmastonmuokkaus
 • ilmastonkorjaus
 • climate repair
 • jäätiköiden suojaaminen
 • ilmastonmuutos
 • climate change